SSSH

PočetnaVijestiAktivnostiMeđunarodne aktivnostiMOR: Pandemija dovela do ogromnog smanjena dohotka od rada u cijelom svijetu

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

MOR: Pandemija dovela do ogromnog smanjena dohotka od rada u cijelom svijetu

Zagreb, 24. rujna 2020. - Veliki i iznimno štetni gubici sati radnog vremena do kojeg je dovela pandemija Covida-19 izazvali su ogroman pad dohotka od rada diljem svijeta, pokazala je najnovija analiza utjecaja pandemije na svijet rada, koju je jučer objavila Međunarodna organizacija rada.

Procjenjuje se kako je globalni dohodak od rada smanjen za 10,7 posto, odnosno za 3,500 milijardi dolara, u prva tri kvartala 2020., u usporedbi s istim razdobljem 2019. Ovaj podatak ne obuhvaća potpore za očuvanje prihoda isplaćene kroz vladine mjere.

MOR-ovo izvješće navodi kako je globalno smanjenje sati rada u prvih devet mjeseci 2020. bilo „znatno veće“ od procjene objavljene u prošlom izdanju analize, iz lipnja ove godine. Primjerice, revidirana procjena izgubljenog radnog vremena na globalnoj razini u drugom kvartalu ove godine (u usporedbi s četvrtim kvartalom 2019.) je 17,3 posto, što odgovara 495 milijuna radnih mjesta s punim radnim vremenom (radni tjedan u trajanju od 48 sati), dok je ranija procjena bila 14 posto, odnosno 400 milijuna radnih mjesta s punim radnim vremenom. U trećem kvartalu 2020., očekuje se gubitak radnih sati od 12,1 posto (345 milijuna radnih mjesta s punim radnim vremenom).

Pogoršani izgledi

Od objave zadnje MOR-ove analize 30. lipnja izgledi za četvrti kvartal znatno su pogoršani. Prema sadašnjim projekcijama, gubitak radnih sati iznosit će 8,6 posto u četvrtom kvartalu 2020. (u usporedbi s četvrtim kvartalom 2019.), što je jednako gubitku 245 milijuna radnih mjesta s punim radnim vremenom. U odnosu na zadnju MOR-ovu procjenu, to je porast od 4,9 posto odnosno 140 milijuna radnih mjesta.

Jedan od razloga tom povećanju leži u činjenici da su radnici u ekonomijama u razvoju i u nastajanju, posebno oni na neformalnim poslovima, znatno pogođeniji nego što je to bio slučaj s prošlim krizama, pokazuje MOR-ova analiza. Analiza također pokazuje kako se pad zaposlenosti može više pripisati neaktivnosti nego nezaposlenosti, što ima važne implikacije za kreiranje politika.
Iako se stroge mjere zatvaranja aktivnosti i radnih mjesta popuštaju, postoje značajne razlike među regijama. Visokih 94 posto radnika i dalje je u zemljama u kojima su na snazi određene restrikcije, dok je 32 posto u zemljama u kojima su zaustavljene sve aktivnosti osim ključnih radnih mjesta. Također, više je pao broj zaposlenih žena nego muškaraca.

Analiza Međunarodne organizacije rada utjecaja pandemije na svijet rada

- Moramo udvostručiti napore da suzbijemo virus, ali jednako tako moramo i poduzeti hitne i odlučne mjere kako bismo prevladali njime gospodarske, društvene i posljedice po zapošljavanje koje je izazvao. To uključuje daljnje potpore za radna mjesta, tvrtke i dohodak, rekao je u priopćenju glavni direktor MOR-a Guy Ryder.

Foto: Pixabay
 

Što je najveći problem na području radnoga vremena?

Neplaćeni prekovremeni rad
Nemogućnost utjecaja na radno vrijeme
Rad nedjeljom