SSSH

PočetnaVijestiAktivnostiMeđunarodne aktivnostiOtvoreno pismo premijeru povodom imenovanja članova/ica EGSO-a iz redova organizacija civilnog društva

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

Otvoreno pismo premijeru povodom imenovanja članova/ica EGSO-a iz redova organizacija civilnog društva

Zagreb, 3. lipnja 2020. - Inicijativa za snažno civilno društvo, Platforma za međunarodnu građansku solidarnost CROSOL, Savez samostalnih sindikata Hrvatske i SOLIDARNA – Zaklada za ljudska prava i solidarnost otvorenim pismom su se obratili premijeru Plenkoviću sa zahtjevom da na sutrašnjoj sjednici Vlade ne imenuje članove Europskog gospodarskog i socijalnog odbora, s obzirom na to da procedura izbora članova i članica EGSO-a iz redova organizacija civilnog društva nije bila u skladu s načelima transparentnosti i autonomije rada civilnog društva koje su temelji svake demokracije.

Naime, Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske pokrenuo je kandidacijski postupak s velikim zakašnjenjem. Usprkos svim apelima OCD-a i socijalnih partnera ni Ured ni Ministarstvo rada i mirovinskog sustava nisu potvrdili staru proceduru izbora iz 2013. i 2015. niti utvrdili neku novu, premda su mogli i trebali i to još za vrijeme starog saziva Savjeta za razvoj civilnog društva. Kada su raspisali javni poziv za kandidiranje, on je bio otvoren samo sedam dana (12.-19.05.2020. godine). Dodatni uvjet za podnošenje pojedinačne kandidature nije bila podrška mreža što je dosad jamčilo širu potporu OCD-a kandidatima kao svojevrsni pretkandidacijski postupak. U Savjetu su nakon postupnih izmjena u tijeku posljednjih godina apsolutnu većinu stekla tijela državne uprave (TDU) te zajednice općina, gradova i županija, koje su već birale svoje predstavnike u Odbor regija EU, a sada i u drugo europsko savjetodavno tijelo – EGSO.

Ured za udruge pokrenuo je proceduru izbora članica i članova u Europski gospodarski i socijalni odbor iz redova organizacija civilnoga društva bez mogućnosti rasprave i očitovanja članica te članova Savjeta za razvoj civilnoga društva koji bi o izboru trebali glasati.

 

Što je najveći problem na području radnoga vremena?

Neplaćeni prekovremeni rad
Nemogućnost utjecaja na radno vrijeme
Rad nedjeljom