SSSH

PočetnaVijestiAktivnostiMeđunarodne aktivnostiPotpora SSSH prosvjedu Saveza slobodnih sindikata Slovenije i Konfederacije sindikata Slovenije „Pergam“ za rast plaća

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

Potpora SSSH prosvjedu Saveza slobodnih sindikata Slovenije i Konfederacije sindikata Slovenije „Pergam“ za rast plaća

Zagreb, 4. prosinca 2018. - Savez samostalnih sindikata Hrvatske izrazio je punu potporu prosvjedu Saveza slobodnih sindikata Slovenije i Konfederacije sindikata Slovenije „Pergam“ koji se održava sutra, 5. prosinca 2018. godine.

- Zahtjevi prosvjeda, uključujući novi zakon o minimalnoj plaći, jačanje sustava kolektivnog pregovaranja i rast plaća koji će pratiti ekonomski rast, ne samo da su posve opravdani, nego su i izuzetno važni upravo danas, kako za slovenske radnike, tako i za slovensko društvo u cjelini.

I radnici, kako u Sloveniji tako i u Hrvatskoj, moraju u punoj mjeri uživati  plodove ekonomskog rasta. Cijenu posljednje ekonomske krize platili su radnici, smanjenjem plaća, gubitkom radnih mjesta i padom životnog standarda. Sada je vrijeme da se taj trend preokrene, a udio rada u društvenom dohotku ne samo zadrži, nego i poveća. Samo je tako moguće izgraditi društvo zadovoljnih ljudi, bez kojeg ne može biti daljnjeg ni društvenog ni ekonomskog razvoja.

Minimalna plaća je važna jer predstavlja društveni dogovor o najmanjoj prihvatljivoj cijeni rada u određenoj nacionalnoj ekonomiji. Unatoč nekim drugačijim tvrdnjama, postoje jasni dokazi kako se radi o vrlo efikasnom sredstvu borbe protiv siromaštva.

Minimalnom plaćom, međutim, ne mogu se osigurati primjerene i pravedne plaće za sve radnike. To je moguće samo razvijenim sustavom kolektivnog pregovaranja, a ključni su oni na granskoj razini. Snažan sustav kolektivnog pregovaranja u interesu je ne samo radnika već i poslodavaca te društva u cjelini. Zadaća je vlade stvoriti poticajni zakonski okvir za kolektivno pregovaranje, a ne tolerirati, ili još gore, aktivno poticati njegovo urušavanje, navodi se, te zaključuje:

- Prosvjed koji ste za sutra najavili očito je i u Sloveniji nužan kako bi se i poslodavce i vladu podsjetilo što čini dobar sustav industrijskih odnosa i zašto je on važan.

 

Što je najveći problem na području radnoga vremena?

Neplaćeni prekovremeni rad
Nemogućnost utjecaja na radno vrijeme
Rad nedjeljom