SSSH

PočetnaVijestiAktivnostiMeđunarodne aktivnostiSSSH hrvatskim europarlamentarcima: Podržite upućivanje Izvještaja o prijedlogu Uredbe kojom se mijenjaju uredbe o koordinaciji sustava socijalne sigurnosti u proceduru trijaloga

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

SSSH hrvatskim europarlamentarcima: Podržite upućivanje Izvještaja o prijedlogu Uredbe kojom se mijenjaju uredbe o koordinaciji sustava socijalne sigurnosti u proceduru trijaloga

Zagreb, 10. prosinca 2018. - Uoči sutrašnjeg plenarnog glasovanja, SSSH je pozvao hrvatske zastupnike u Europskom parlamentu da podrže upućivanje Izvještaja o prijedlogu Uredbe kojom se mijenjaju uredbe o koordinaciji sustava socijalne sigurnosti u proceduru trijaloga.

SSSH i europski sindikalni pokret, predvođen Europskom konfederacijom sindikata (ETUC), smatraju  kako trijalog o ovom važnom pitanju mora početi što je prije moguće, stoga je bitno da europarlamentarci sutra podrže upućivanje Izvještaja u proceduru trijaloga.

Izvještaj kojega je odobrio Odbor za zapošljavanje i socijalna pitanja:

  • predstavlja pozitivan ishod i osigurava poštivanje prava mobilnih radnika,
  • uvodi dosljednost između odredbi o koordinaciji socijalne sigurnosti i revidirane direktive o upućivanju radnika
  • jača suradnju među državama članicama u borbi protiv prijevara te
  • osigurava proširenje minimalnog razdoblja za izvoz naknada za nezaposlenost s tri na šest mjeseci, pri čemu državama članicama ostavlja mogućnost jamčenja izvoza naknada tijekom čitavoga razdoblja ostvarivanja prava.

 

Što je najveći problem na području radnoga vremena?

Neplaćeni prekovremeni rad
Nemogućnost utjecaja na radno vrijeme
Rad nedjeljom