SSSH

PočetnaVijestiAktivnostiMeđunarodne aktivnostiŠtrajk u Amazonu u Njemačkoj

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

Štrajk u Amazonu u Njemačkoj

Berlin, 17. prosinca 2018. (poslovni.hr) - Radnici dvaju Amazonovih distribucijskih centara u Njemačkoj stupili su u ponedjeljak ujutro u štrajk u znak potpore zahtjevima za kolektivnim pregovorima o povećanju plaća i boljim uvjetima rada, rekao je glasnogovornik sindikata Verdi.

Radnici distribucijskog centra u Leipzigu u Saskoj trebali bi štrajkati do 24. prosinca, a oni u Werneu u Sjevernoj Rajni Vestfaliji do utorka navečer, rekao je glasnogovornik sindikata.

"Postoji rizik da božićni darovi neće stići na vrijeme", dodao je, upozoravajući da bi se štrajk mogao proširiti i na druge lokacije.

Glasnogovornik Amazona rekao je da se manje od 350 radnika odazvalo na poziv na štrajk i da je tvrtka za to spremna. "Štrajk se neće odraziti na naše obveze u pogledu isporuka", rekao je.

Sindikat Verde, drugi najveći u Njemačkoj s oko dva milijuna članova, pet godina vrši pritisak na Amazon da vodi kolektivne pregovore za njegovih 16.000 radnika u Njemačkoj zajedno sa širom maloprodajnom mrežom i poštanskim uslugama.

Amazon to odbacuje, tvrdeći da je logistička tvrtka i da su plaće njegovih radnika u gornjem repu plaća u tom sektoru.

Ističe također da plaća prekovremene sate i bonuse za učinkovit rad te osigurava tečajeve za obuku radnika.

Početna bruto plaća iznosi 10,78 eura na sat i raste do prosječnih gotovo 2400 eura na mjesec uključujući bonuse nakon dvije godine.

 

Što je najveći problem na području radnoga vremena?

Neplaćeni prekovremeni rad
Nemogućnost utjecaja na radno vrijeme
Rad nedjeljom