SSSH

PočetnaVijestiAktivnostiMeđunarodne aktivnostiSvjetski dan dostojanstvenog rada – uložite u skrb!

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

Svjetski dan dostojanstvenog rada – uložite u skrb!

Zagreb, 7. listopada 2019. - Danas je Svjetski dan dostojanstvenog rada, dan koji sindikati obilježavaju 7. listopada već dvanaest godina, tražeći od vlada akcije koje će dovesti do ekonomskog rasta u čijem su središtu ljudi.

Diljem svijeta sindikati će i ove godine obilježiti taj dan, ovoga puta s naglaskom na potrebu za ulaganjem u skrb za djecu, starije i bolesne. Skrb, osobito za djecu i starije, jedan je od najbrže rastućih sektora u Europi. Procjenjuje se da sektor zapošljava oko osam milijuna radnica i radnika, te predstavlja oko pet posto ukupne radne snage. Ogromnu većinu zaposlenih u sektoru skrbi čine žene, čak 88,2 posto.

Iako radnici koji rade na poslovima skrbi imaju ključnu ulogu za dobrobit djece, starijih, omogućuju roditeljima i osobama koje se skrbe za starije članove obitelji da rade i zarade za život, upravo su ti radnici često potplaćeni i podcijenjeni, te često nema dovoljno radnika. Poslovi skrbi, osim što su slabo plaćeni, fizički su i emocionalno zahtjevni, obavljaju se u nesigurnim uvjetima, uz nedostatno osposobljavanje, s lošim izgledima za napredovanje te u, u ekstremnim slučajevima, u uvjetima koji su nalik ropstvu.

Dok su radnici koji rade na poslovima skrbi vrlo često slabo plaćeni, sama skrb je skupa za one koji je plaćaju iz vlastitog džepa. Istraživanje provedeno na razini EU-a iz 2015. godine pokazalo je kako gotovo 60 posto osoba jedva plaća troškove skrbi za djecu, dok je pet posto imalo problema s dostupnošću skrbi. Također se bilježi nedostatak službi za skrb za djecu, osobito za starije. Cijeli sustav pati od nedovoljnih javnih investicija. Sindikati su ustrajni u tome kako bi pravo na skrb, koja nam je svima potrebna u određenom trenutku u životu, trebala biti zajamčena.

- Ljudi kojima je potrebna skrb za djecu ili starije roditelje često je ne mogu priuštiti zbog visokih troškova, dok su s druge strane radnici koji obavljaju posao skrbi potplaćeni, istaknula je Esther Lynch, zamjenica glavnog tajnika Europske konfederacije sindikata (ETUC), te dodala kako je nužan veći pristup skrbi kako bi se povećali izgledi žena da ostanu u svijetu rada, no te se ne smije činiti nauštrb radnika zaposlenih u sektoru skrbi. Moramo unaprijediti pristup skrbi u čitavoj Europu, te, istodobno, unaprijediti kvalitetu poslova u sektoru skrbi. Sindikati pozivaju na sektorsko kolektivno pregovaranje kojim bi se pokrili svi radnici u sektoru skrbi, te im se na taj način omogućili bolji uvjeti rada.

Prema UNI Europi, europskom sindikatu usluga u privatnom sektoru, više od polovice radnika u sektoru skrbi čak je 75 posto svojeg radnog vremena u emocionalno i psihološki iznimno teškim situacijama. Svaki četvrti radnik/radnica tvrdi kako mu/joj je potrebno dodatno osposobljavanje za obavljanje svih zadaća. Fizički i psihički uvjeti rada su toliko teški da je u nekim zemljama fluktuacija radnika čak 50 posto. U posebno su teškoj situaciji radnici tj. radnice koji žive u kućanstvima u kojima se skrbe za druge osobe. Oni su uglavnom isključeni iz EU propisa o zaštiti prava radnika. Stoga ETUC od nove Komisije očekuje da se pozabavi ovim pitanjem i donese pravni instrument koji će sve relevantne europske direktive uskladiti s nedavno usvojenom konvencijom br. 189 Međunarodne organizacije rada koja jamči prava radnicima u kućanstvima.

 

 

Što je najveći problem na području radnoga vremena?

Neplaćeni prekovremeni rad
Nemogućnost utjecaja na radno vrijeme
Rad nedjeljom