SSSH

PočetnaVijestiAktivnostiMeđunarodne aktivnosti Zašto je i Macron na kraju odjenuo žuti prsluk?

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

Zašto je i Macron na kraju odjenuo žuti prsluk?

Pariz, 11. prosinca 2018. (tportal.hr/sssh) - Francuski predsjednik Emmanuel Macron u ponedjeljak je u televizijskom obraćanju građanima najavio niz novih mjera koje se mogu protumačiti kao popuštanje pritisku višetjednih prosvjeda koji su od sredine studenog obilježili francusku svakodnevicu.

Konkretno, prvog siječnja iduće godine minimalna mjesečna plaća povećava se za 100 eura kako bi francuski radnici mogli 'dostojanstveno' živjeti, kazao je Macron. Predsjednik je pozvao francuske poslodavce da radnicima isplate i godišnji bonus oslobođen poreza.

Od početka iduće godine na prekovremeni rad neće se obračunavati porezi i doprinosi, a vlasti su odustale i od planiranog uvođenja poreza na mirovine niže od 2.000 eura. Ipak, francuski predsjednik odgovorio je da neće odustati od ukidanja tzv. solidarnog poreza na bogatstvo koji se obračunavao na imovinu veću od 1,3 milijuna eura.

Prosvjedi diljem Francuske započeli su sredinom studenog. Srž nezadovoljstva prosvjednika leži u percipiranom rastu razlike između bogatih elita i prosječnih građana koji sve teže spajaju kraj s krajem te osjećaju da se reforme u zemlji provode u korist bogatih, a na štetu siromašnih. Neposredan povod za prosvjede bila je odluka vlasti o uvođenju novog poreza kojim bi se dodatno povisila cijena goriva, ali iz redova 'žutih prsluka' dolaze izjave kako se Macron, koji je na predsjedničku poziciju stupio prije godinu i pol, brine samo o bogatoj poduzetničkoj eliti. Činjenica da je prije stupanja u politiku radio kao investicijski bankar dodatni mu je krimen.

Više o temi na: Politički obrat: Zašto je i Macron na kraju odjenuo žuti prsluk

 

Što je najveći problem na području radnoga vremena?

Neplaćeni prekovremeni rad
Nemogućnost utjecaja na radno vrijeme
Rad nedjeljom