SSSH

PočetnaVijestiAktivnostiNacionalne aktivnostiMRMS o inicijativi SSSH za ratifikacijom Konvencije br. 190 o nasilju i uznemiravanju u svijetu rada

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

MRMS o inicijativi SSSH za ratifikacijom Konvencije br. 190 o nasilju i uznemiravanju u svijetu rada

Zagreb, 10. siječnja 2020. – Slijedom inicijative SSSH prema Vladi RH i resornim ministarstvima iz studenoga prošle godine za žurnim pokretanjem postupka ratifikacije Konvencije br. 190 o nasilju i uznemiravanju u svijetu rada, iz Ministarstva rada i mirovinskog sustava stigao je odgovor u kojemu su navodi kako će za vrijeme hrvatskog presjedanja Vijećem Europske unije jedna od točaka dnevnog reda predviđenih za usvajanje na Vijeću za zapošljavanje, socijalnu politiku, zdravstvo i pitanja potrošača (EPSCO) biti i odluka Vijeća o Konvenciji br. 190. Na temelju teksta odluke koji će biti usvojen na EPSCO-u Republika Hrvatska pristupit će daljnjim aktivnostima vezanim uz ratifikaciju Konvencije o uklanjanju nasilja i uznemiravanja u svijetu rada, a o čemu će SSSH biti pravodobno obaviješten.

MRMS je podsjetio i na sudjelovanje predstavnika RH u radu Odbora za utvrđivanje standarda tijekom Međunarodne konferencije rada u lipnju 2019. godine na kojemu su usvojeni tekstovi Konvencije, te Preporuke o uklanjanju nasilja i uznemiravanja u svijetu rada. Podsjetio je i na  glasovanje predstavnika RH za usvajanje navedenih instrumenata, čime su, kako se navodi, pokazali predanost RH u borbi protiv nasilja u svijetu rada.

Ratifikacija Konvencije br. 190 iznimno je važna, jer se njome čvrsto određuju međunarodni standardi, te se po prvi puta utvrđuje opće pravo svih radnika na rad bez nasilja i uznemiravanja, bez obzira na njihov ugovorni odnos ili radni status (uključujući osobe na osposobljavanju i pripravnike, volontere, tražitelje zaposlenja i dr.).

Konvencija se primjenjuje na sve sektore - privatni i javni, u formalnoj i neformalnoj ekonomiji, u gradskim i ruralnim područjima.

Konvencija se odnosi na nasilje i uznemiravanje u svijetu rada koje se događa tijekom rada ili je povezano ili proizlazi iz rada na radnom mjestu ili drugim mjestima na kojima se radnik može zateći u sklopu rada.

Konvencija obvezuje države na usvajanje, u skladu s nacionalnim pravom i okolnostima, te savjetujući se s reprezentativnim organizacijama poslodavaca i radnika, uključivog, integriranog i rodno osjetljivog pristupa za prevenciju i eliminaciju nasilja i uznemiravanja u svijetu rada.

Također, Konvencija obvezuje na usvajanje zakonodavstva koje će regulirati i zabraniti nasilje i uznemiravanje u svijetu rada, odgovarajućih mjera za prevenciju nasilja i uznemiravanja u svijetu rada te mjera za nadzor i izvršenje zakonodavstva, kao i osigurati učinkoviti pravni lijek.

 


 

Što je najveći problem na području radnoga vremena?

Neplaćeni prekovremeni rad
Nemogućnost utjecaja na radno vrijeme
Rad nedjeljom