SSSH

PočetnaVijestiAktivnostiNacionalne aktivnostiO izmjenama propisa koji uređuju prestanak radnog odnosa u odnosu na dob radnika

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

O izmjenama propisa koji uređuju prestanak radnog odnosa u odnosu na dob radnika

Zagreb, 23. rujna 2019. – Danas je u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava održan tripartitni, na odgovarajući način, informativni sastanak vezano uz izmjene propisa koji uređuju prestanak radnog odnosa u odnosu na dob radnika, odnosno izmjene: Zakona o radu, Zakona o državnim službenicima, Zakona o službenicima i namještenicima u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, Zakona o zdravstvenoj zaštiti, Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi, te Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju. Najavljeno je kako će ove izmjene danas tijekom dana biti stavljene na javno savjetovanje koje će biti otvoreno 14 dana.

Sastanak je održan nakon što je „Vlada prihvatila volju više od 700.000 građana, koji su potpisali sindikalnu inicijativu '67 je previše', jer mirovinski sustav može ostati održiv, adekvatan i osigurati međugeneracijsku jednakost i u slučaju prihvaćanja inicijative“ kako su to isticali i predsjednik Vlade i ministar rada najavivši i izmjene nekih drugih zakona.

Predstavnica SSSH Ana Milićević Pezelj, izvršna tajnica za socijalni dijalog i javne politike, na sastanku je istakla kako smo se pozivu odazvali ne na razgovor, jer uz poziv nismo dobili nikakve materijale, već kako bismo čuli što Vlada planira. Također je naglasila kako nema nikakva razloga za hitnim postupkom usvajanja „paketa“ ovih zakona tim prije što nisu izrađene nikakve podloge (statistika, analitika...) niti procjena učinaka propisa na tržište rada, na poslodavce, na radnike te na sustave socijalne sigurnosti. Naime, već kod predloženih zakona upitno je jesu li i na koji način obuhvaćene sve bitne odredbe, otvara se pitanje konkretnih posljedica njihove primjene a, k tome, niti „paket“ zakona nije cjelovit.


Još o temi:

Poruka sindikata oko mirovinske reforme: Nemojte ići ishitreno! _n1info.com

 

 

Što je najveći problem na području radnoga vremena?

Neplaćeni prekovremeni rad
Nemogućnost utjecaja na radno vrijeme
Rad nedjeljom