SSSH

PočetnaVijestiAktivnostiNacionalne aktivnostiSindikati od novog ministra rada i mirovinskog sustava – ne očekuju ništa

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

Sindikati od novog ministra rada i mirovinskog sustava – ne očekuju ništa

Zagreb, 18. srpnja 2019. (faktograf.hr/sssh/sabor.hr) - „Ništa, doslovno, ništa“ i „Ništa, apsolutno ništa“, gotovo su identične rečenice koje su nam izgovorili Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS) i Mladen Novosel, predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske ( SSSH) na upit što očekuju od Josipa Aladrovića, koji je predložen za novog ministra rada i mirovinskog sustava. Imali su ga prilike upoznati jer je vodio Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje, ali ne vjeruju da će u zadnjoj godini mandata išta poduzimati u resoru rada i mirovinskog sustava.

„Ne bira se ministra po tome što je pristojan, miran“, veli Sever, ističući kako kod nas ministri tek kada stupe na dužnost stječu znanja i kompetencije o resoru u koji su došli.

„To ministarstvo treba voditi osoba koja ima autoritet i snagu i može ‘privesti’ i druge ministre ako to traže poslodavci i sindikati. Nije to uspijevalo Marku Paviću, a neće ni njemu“, veli Sever podsjećajući kako su se na Gospodarsko-socijalnom vijeću (GSV) umjesto ministra pojavljivali njihovi suradnici. Na to Novosel dodaje kako predloženi novi ministar ne poznaje sustav u koji ulazi, sustav u kojem i te kako ima posla. Odabir novog kandidata na resor rada Novosel komentira i riječima: „Nije šija, nego vrat“.

„Da je predsjedniku Vlade bilo u interesu da se socijalni dijalog nastavi, onda bi se posavjetovao sa socijalnim partnerima“, veli Novosel, ocjenjujući da odabir Aladrovića ukazuje da se želi uz što manje štete premostiti vrijeme do kraja mandata.
Povratak u GSV?

Sam Aladrović danas je najavio obnovu socijalnog dijaloga i unutar GSV-a. No, sindikati možda dijalog kroz GSV ne obnove. Barem tako poručuje Novosel koji nam je izrazio bojazan da sindikalnog povratka u GSV neće biti.

Cijeli članak pročitajte na:
Sindikati od novog ministra rada i mirovinskog sustava – ne očekuju ništa  _faktograf.hr

Vezane vijesti:
HZMO objasnio kako su izračunali da će zahtjevi sindikata stajati 45 milijardi kuna!  _vijesti.rtl.hr

* * *

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković sazvao je u srijedu navečer 13., izvanrednu, sjednicu Hrvatskoga sabora. Sjednica, sazvana na zahtjev Vlade Republike Hrvatske, održat će se u petak, 19. srpnja 2019. godine s početkom u 17.00 sati.

Na dnevnom redu je ukupno devet prijedloga za iskazivanje povjerenja novim članovima Vlade te za iskazivanje povjerenja dosadašnjim ministrima za nove ili dodatne dužnosti u Vladi RH.

Prethodne rasprave o predloženim kandidatima provest će se na sjednicama matičnih radnih tijela.

 

Što je najveći problem na području radnoga vremena?

Neplaćeni prekovremeni rad
Nemogućnost utjecaja na radno vrijeme
Rad nedjeljom