SSSH

PočetnaVijestiAktivnostiNacionalne aktivnostiSindikati se žestoko protive njemačkom modelu zapošljavanja stranih radnika. O čemu je zapravo riječ?

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

Sindikati se žestoko protive njemačkom modelu zapošljavanja stranih radnika. O čemu je zapravo riječ?

Zagreb, 7. listopada 2019. (tportal/sssh) - Poslodavci i sindikati pod paskom Vlade vode živu raspravu o izmjenama Zakona o strancima kojim bi se ukinuo, slažu se obje strane, zastario model kvota za uvoz stranih radnika. Novi zakon je u javnom savjetovanju i predviđa uvođenje takozvanog slovenskog modela. Postojeći sustav kvota vrijedit će i u idućoj godini dok bi novi model zaživio u 2021. godini.

- Model kvota je, istina, zastario te poslodavci godinama traže slovenski model. Na naše traženje uvedeni su određeni osigurači. Primjerice, poslodavci protiv kojih se vodi postupak zbog neisplate plaće, koji ne plaćaju poreze i doprinose neće moći zapošljavati strane radnike, rekla je za tportal Ana Milićević Pezelj, izvršna tajnica Saveza samostalnih sindikata Hrvatske ( SSSH), koja aktivno sudjeluje u radu na novom zakonu.

SSSH očekuje i kako će se do primjene beskvotnog modela informatički bolje povezati javne institucije radi provjere je li poslodavac podoban za zapošljavanje stranih radnika. Uz to, SSSH traži rješavanje problema nepoštivanja proširenih kolektivnih ugovora.

Cijeli članak pročitajte na:
Sindikati se žestoko protive njemačkom modelu zapošljavanja stranih radnika. O čemu je zapravo riječ?

 * * *

Neovisno o činjenici kako će Odluka o utvrđivanju godišnje kvote dozvola za zapošljavanje stranaca za kalendarsku godinu 2020. vjerojatno biti posljednja odluka po modelu godišnje kvote, SSSH smatra kako je Prijedlog Odluke neprihvatljiv iz više razloga, te se očitovao Ministarstvu rada i mirovinskog sustava.

SSSH, među ostalim, ističe:

Povećanje s 15.000 (2019.) na 25.000 (2020.), pri činjenici da je ove godine produženo samo oko 7.000 dozvola - nema opravdanja.

Gotovo svaka od djelatnosti u Prijedlogu bilježi povećanje u odnosu na 2019. iako je rečeno kako će se prijedlog temeljiti na ovoj godini.

U nizu djelatnosti nema opravdanja, a konkretna očitovanja poslali su naši udruženi sindikati za sljedeće djelatnosti koje dajemo u cijelosti:

Promet

Mišljenje Sindikata prometa i veza Hrvatske (SPIVH) je da u sektoru prometa u 2020. kvota ne bi trebala prelaziti sljedeće:
1. Vozač teretnog vozila  1500,
2. Vozač autobusa 300,
3. Vozač motornog vozila 200,
4. Radnik za popravak i održavanje vozila 80.

Šumarstvo

Sindikat inženjera i tehničara šumarstva koji djeluje u Hrvatskim šumama navodi sljedeće:
Kako stvari stoje na terenu, a pokazuje i tablica iskorištenosti kvote za 2019., u sektoru ŠUMARSTVA potreban je minimalan broj sljedećih profila radnika:
1. Šumski radnik 50
2. Šumski radnik sjekač 100
3. Samaraš 10

Ostala potreba za radnicima nadoknađuje se iz evidencije HZZ-a, tj. ukupno još oko 1.000 radnika što sezonski provodi najveći poslodavac u Hrvatskoj – Hrvatske šume d.o.o.

Brodogradnja

Za čije se potrebe i ove godine planirao uvoz 1.100 stranih radnika dok je istovremeno Uljanik Grupu napustilo više od 3.000 kvalificiranih radnika? A identičan se broj planira i za sljedeću godinu.

Graditeljstvo

Sindikata graditeljstva Hrvatske, zajedno s SSSH, već godinama bezuspješno suglasnost uvjetuje pomacima vezanim uz nadzor nad poštovanjem kriterija odobravanja dozvola kao i nadzorom nad primjenom proširenih kolektivnih ugovora, kako je to zaključeno, a ne odrađeno, na sastanku koji je MRMS sa socijalnim partnerima održao 10. srpnja 2017.  godine.

  • Potpora odluci o kvoti za graditeljstvo uz uvjet da dodjela radnih dozvola bude kontrolirana sukladno kriterijima socijalnih partnera, a što se prvenstveno odnosi na broj zaposlenih u RH i uredno poslovanje tvrtki kojima se izdaju radne dozvole.
  • Predstavnici SGH i SSSH i predstavnik HUP-Udruge poslodavaca u graditeljstvu predlažu  uvođenje kontrole isplate plaće prema granskom kolektivnom ugovoru te žurnu dopunu Zakona o inspektoratu rada zbog uvođenja kontrole primjene kolektivnog ugovora. 
  • Potpora odluci o kvoti za graditeljstvo uz sustavno rješavanje problema nedostatka radne snage u sektoru graditeljstva i kontrolirano zapošljavanje stranaca uz kontinuiranu suradnju i uključivanje  socijalnih partnera.

Po navedenim zaključcima Ministarstvo rada i mirovinskog sustava nije poduzelo ništa, niti je sazvan ijedan sastanak s ciljem rješavanja problema (horizontalno usklađivanje zakona,  uključivanje socijalnih partnera u kontrolu dodjela radnih dozvola sukladno kriterijima socijalnih partnera, a što se prvenstveno odnosi na broj radnika koje zapošljavaju u RH i na uredno poslovanje tvrtki kojima se izdaju radne dozvole itd.).

Ugostiteljstvo i turizam

I u ovoj se djelatnosti kretanja na tržištu rada kontinuirano odvijaju stihijski. Također kao problem ističemo kako se, primjerice,  izdaje više od 7.000 dozvola za zapošljavanje na mjestu pomoćnog radnika (iako je pomoćni radnik radno mjesto, a ne zanimanje), dok ti strani pomoćni radnici zapravo rade kao kuhari, konobari i dr. Međutim, nikakva nadzora nema.

S druge strane, jasno je da uvozom stranih radnika turizam tek kratkoročno sanira problem.
Dugoročno, takvo je stanje neodrživo, no hrvatskim se vladama turizam događa!

Na kraju, valja naglasiti kako turizam ima smisla samo ako domicilno stanovništvo bolje živi, što sa zapošljavanjem enormnog broja stranaca to nije slučaj.

Zaključno, još jednom naglašavamo ono što je nedavno naveo bivši ministar rada Pavić, kako 70 posto poslodavaca kojima su izdane dozvole prethodno uopće nije tražilo radnike putem HZZ-a, što je činjenica na koju mi godinama upozoravamo. Hrvatska nema vjerodostojnu statistiku, nema stalno praćenje kretanja na tržištu rada, ne odlučuje temeljem dokaza. Neprihvatljivo je, primjerice, da MRMS ne samo ne radi analitičke podloge prema konkretnim podacima o poslodavcima kojima su dozvole izdane,  već te podatke od MUP-a niti ne traži.

SSSH je jedini koji to godinama traži, posljednjih godina, zahvaljujući MUP-u, i dobiva te podatke analizira i uspoređuje s podacima iz Poslovne Hrvatske i/ili s podacima koje dobiva od svojih udruženih sindikata.

Još jednom naglašavamo kako nerješavanje problema kriterija dodjele dozvola (uz uključivanje socijalnih partnera) kao i neuspostava nadzora nad primjenom proširenih kolektivnih ugovora (a domaći bi poslodavci u djelatnostima koje imaju proširene kolektivne ugovore morali strance zapošljavati i plaćati u skladu s uvjetima proširenog KU) ostaju problem zbog kojih, među ostalim razlozima, ne možemo podržati Prijedlog.

Zbog svega rečenoga naglašavamo da smo zabrinuti kako će funkcionirati mogući novi model koji je trenutno u raspravi  (Zakon o strancima).

PRIJEDLOG ZAKONA O STRANCIMA _ e-savjetovanje


 

 

Što je najveći problem na području radnoga vremena?

Neplaćeni prekovremeni rad
Nemogućnost utjecaja na radno vrijeme
Rad nedjeljom