SSSH

PočetnaVijestiAktivnostiNacionalne aktivnostiUkida se mjera stručnog osposobljavanje za rad bez zasnivanja radnog odnosa!

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

Ukida se mjera stručnog osposobljavanje za rad bez zasnivanja radnog odnosa!

Zagreb, 31. prosinca 2019. (srednja.hr/sssh) - U idućoj godini ukida se stručno osposobljavanje za rad bez zasnivanja radnog odnosa, pokrenuta prije punih devet godina kao pokušaj odgovora tadašnje Vlade i bivšeg ministra rada Miranda Mrsića na problem nezaposlenosti mladih. Naglasak u davanju potpora za zapošljavanje bit će stavljen na mjeru pripravništva koja će mladima omogućiti zapošljavanje uz sklapanje ugovora o radu. Do ukidanja dolazi zbog promjena na tržištu rada, priopćeno je iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Upravo se Inicijativa Vrijedim više, koju su u svibnju 2017. g. pokrenuli Savez samostalnih sindikata Hrvatske, Mreža mladih Hrvatske i Matica hrvatskih sindikata, zalagala za mijenjanje politika koje utječu na zapošljavanje i uvjete rada, s ciljem povratka dostojanstva i perspektive mladima. Zalagala se za hitno poduzimanje mjera koje poboljšavaju položaj mladih na tržištu rada, pri čemu je ključno bilo ukidanje mjere stručnog osposobljavanja bez zasnivanja radnog odnosa (SOR), koja je posve istisnula pripravništvo i mnogima postala jedini način ulaska u svijet rada. Riječ je o loše zamišljenoj i loše provedenoj mjeri koja je, osim što je obezvrijedila rad i dostojanstvo mladih ljudi, stvorila i ozbiljne poremećaje na tržištu rada.

 

 

 

Što je najveći problem na području radnoga vremena?

Neplaćeni prekovremeni rad
Nemogućnost utjecaja na radno vrijeme
Rad nedjeljom