SSSH

PočetnaVijestiGranski sindikati6. kongres Sindikata pomoraca Hrvatske

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

6. kongres Sindikata pomoraca Hrvatske

Šibenik, 19. svibnja 2017. (Novi list/sph.hr/sssh) – Izmjene i dopune Pomorskog zakonika u dijelu koji se odnosi na prava i socijalni status pomoraca najavio je Siniša Orlić pomoćnik ministra pomorstva, prometa i infrastrukture na šestom po redu Kongresu Sindikata pomoraca Hrvatske koji je jučer započeo u šibenskom Solarisu.

Prijedlog izmjena trebao bi, prema Orlićevim riječima, biti dovršen u drugoj polovici ove godine, a do kraja 2017. godine o prijedlogu će odlučivati Sabor. Izmjenama bi se, istaknuo je,  riješio dobar dio problematike socijalnih i drugih prava i obveza  pomoraca.

- U prvom redu izmjene će se odnositi na obvezu plaćanja poreza na dohodak za pomorce koji nisu proveli 183 ili više dana u plovidbi tijekom tekuće godine. Izmijenit ćemo i odredbe koje se tiču staža s povećanim trajanjem, odnosno beneficiranog radnog staža, a poseban dio izmjena i dopuna odnosi se na zapošljavanje vježbenika, koji će napokon steći pravo da vježbenički staž odrade pod istim uvjetima kao i pripravnici svih drugih zanimanja – rekao je Orlić, najavivši i nove mjere za zapošljavanje pomorskih vježbenika te proširenje prava na stipendije za učenike i studente pomorskih učilišta...

Cijeli tekst, objavljen u Novom listu, pročitajte OVDJE.

Kongres  je najviše tijelo SPH i održava se svakih pet godina. Osim izvješća o radu svih tijela SPH za vrijeme između dva redovna kongresa, te prijedloga izmjena i dopuna Statuta, bit će održani i izbori za novog Glavnog tajnika SPH te će se dogovoriti ciljevi rada za buduće mandatno razdoblje. Govorit će se i o administrativnim problemima pomoraca te brodovima dronovima u suvremenom pomorskom pravu. U radu Kongresa sudjeluje i predsjednik SSSH Mladen Novosel.

Kongresna satnica

Dnevni red Kongresa

Prijenos Kongresa možete pratiti na linku:
https://www.youtube.com/channel/UCyOk2ujVjol4_MYigyk-Vrg

Podržavate li ubrzano podizanje dobi za umirovljenje iznad 65 godina:

da
ne