SSSH

PočetnaVijestiGranski sindikatiDan hrvatskih graditelja i rođendan SGH

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

Dan hrvatskih graditelja i rođendan SGH

Zagreb, 26. rujna 2019. - Dan hrvatskih graditelja, 26. rujna, i svoj 29. rođendan, Sindikat graditeljstva Hrvatske obilježio je radno, sjednicom Glavnog odbora u Radničkom domu.

Tom se prilikom predsjednica SGH Jasenka Vukšić prisjetila tradicije sindikalnog organiziranja u sektoru, te se osvrnula na položaj SGH danas. Istakla je predanost SGH u postizanju kvalitetnijih radnih mjesta.

-  Ove godine u fokusu nam je kolektivno pregovaranje za povećanje plaća i materijalnih prava,  uređenje i  raspored radnog vremena po mjeri čovjeka. Nakon zastoja granskih kolektivnih pregovora i naših reagiranja u srpnju, prema stajalištima ovoga Glavnog odbora, aktualna vijest iz HUP - Udruge poslodavaca graditeljstva je da prihvaćaju kolektivne pregovore za novaciju Kolektivnog ugovora za graditeljstvo i pripremaju svoja stajališta, rekla je Jasenka Vukšić, upozorivši, pritom, kako se Kolektivni ugovor za graditeljstvo, čija je primjena proširena na sve poslodavce i radnike u građevinarstvu RH, ipak ne primjenjuje u praksi. Stoga je interes potpisnika KUG-a da, u suradnji s državom, osiguraju nadzor i striktniju primjenu Kolektivnog ugovora, posebice u području isplata ugovorenih bruto plaća i fleksibilnije organiziranom radnom vremenu kako za domaće tako i za inozemne tvrtke.

- Mora se poštivati ugovorena cijena rada za domaće i strane radnike tijekom javne nabave i tijekom izvođenja radova. Nadzorom  državne inspekcije se mora osigurati radno vrijeme po mjeri čovjeka, što znači poštivanje zakonskog i ugovorenog trajanja radnog vremena, bez nezakonitog prekovremenog rada, urednog plaćanja svakog prekovremenog sata. Ako država to ne prihvaća  imamo alternativne prijedloge - davanje javne ovlasti sindikatima, uvođenje skupnih tužbi, dopune zakona… poručila je predsjednica SGH. 

Dan hrvatskih graditelja i rođendan SGH okupljenima je čestitao i predsjednik SSSH Mladen Novosel, zahvalivši im i na angažmanu tijekom akcije prikupljana potpisa radi raspisivanja referenduma o promjenama uvjeta za mirovinu. Upoznao ih je i aktualnim zbivanjima, kao i planiranim aktivnostima vezanih uz reformu mirovinskog sustava.

 

Što je najveći problem na području radnoga vremena?

Neplaćeni prekovremeni rad
Nemogućnost utjecaja na radno vrijeme
Rad nedjeljom