SSSH

PočetnaVijestiGranski sindikatiĐuro Đaković pred prekretnicom: Hoće li Europska komisija odobriti plan spašavanja?

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

Đuro Đaković pred prekretnicom: Hoće li Europska komisija odobriti plan spašavanja?

Zagreb, 20. rujna 2021. - Od danas se intenziviraju pregovori predstavnika Europske komisije i Vlade RH s ciljem preustroja slavonskobrodskog Holdinga Đure Đakovića koji podrazumijeva povećanje vlasničkog udjela češke tvrtke DD Acquisition s postojećih 18,8 posto na udio koji bi češkim ulagačima omogućio potpunu kontrolu Holdinga.

Naime, zbog dugogodišnjih gubitaka Holdinga Đure Đaković, Vlada je početkom prošle godine preko Hrvatske banke za obnovu i razvoj (HBOR) i kreditnih linija HBOR-a osigurala 300 milijuna kuna kredita kako bi Đuro Đaković mogao nastaviti s poslovanjem. No, ta se pomoć odvija u skladu s pravilima Europske komisije, pa je kredit uvjetovan donošenjem plana preustroja kompanije.

- Optimisti smo u pogledu dogovora države, Europske komisije i češkog ulagača jer je to svima u interesu. Podržat ćemo ulazak DD Acquisitiona u Đuru Đakovića, ali uz uvjet da potpišemo socijalni sporazum oko čega, vjerujemo, ne bi trebalo biti problema, rekao je regionalni povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske - Industrijskog sindikata (SMH-IS) Antun Štivić.

Iako službenih uvjeta za preuzimanje nema, Jutarnji list piše kako je češki ulagač spreman preuzeti tvrtku samo ako Vlada na sebe preuzme 300-injak milijuna kuna dugova nakupljenih proteklih godina.   
 

Što je najveći problem na području radnoga vremena?

Neplaćeni prekovremeni rad
Nemogućnost utjecaja na radno vrijeme
Rad nedjeljom