SSSH

PočetnaVijestiGranski sindikatiFaktograf.hr o stanju u javnom linijskom prijevozu putnika autobusima

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

Faktograf.hr o stanju u javnom linijskom prijevozu putnika autobusima

Zagreb, 13. kolovoza 2019. (faktograf/sssh) -  Nastavno na nedavno pismo Sindikata prometa i veza Hrvatske i Udruge sindikata vozača i prometnih radnika Hrvatske predsjedniku Vlade RH Andreju Plenkoviću, u kojemu najavljuju djelomičnu obustavu rada u javnom linijskom prijevozu putnika autobusima u cijeloj Hrvatskoj 23. kolovoza zbog neuređenosti tržišta, te ostvarivanja prava na poštenu i dostojnu plaću, pravo na granski kolektivni ugovor, pravo na status vozača autobusa kao službene osobe, s temom se "pozabavio" i faktograf.hr.

- Tražili smo veće plaće. Poslodavci odgovaraju da ih ne mogu osigurati, jer nemaju koncesiju i ne zna se koja je cijena kilometra prijevoza. Linijski prijevoz u zemlji nikako nije reguliran i imamo situaciju da nam ljudi svakodnevno odlaze i vozača nema, komentirao je Stjepan Lisičak, predsjednik SPIVH, dodajući kako zbog toga dio njegovih kolega radi u nemogućim uvjetima, nerijetko bez odmora, a „preumoran vozač ne može voziti“.

Prema podatku sindikata prosječna osnovna plaća vozača autobusa kreće se od 3,8 do četiri tisuće kuna, a zadnjih godina otišlo je najmanje 2,5 tisuća vozača.

- To su premale plaće, a prijevoznicima je i to previše, priznao je Hrvoje Meštrović, predsjednik Udruge autobusnih javno linijskih prijevoznika (UHAJLP), objašnjavajući kako su prijevoznici na rubu, te se vrlo brzo doći dan kada neće imati tko voziti autobuse. Stoga od Vlade traže da se s autobusnim linijskim prijevoznicima potpiše PSO (Public Service Obligation). To je oblik koncesijskog ugovora kojim država potiče prijevozničko društvo da na određenom području organizira prijevoz iako on nije uvijek ekonomski opravdan.

Cijeli tekst pročitajte na:
Vozači autobusa i poslodavci protiv Vlade: Sredite tržište ili ćemo nestati! _faktograf.hr

Vezane vijesti:
Vozači u u javnom linijskom prijevozu putnika autobusima traže bolje radne uvjete i veću plaću _sssh.hr

 

 

Zašto ste potpisali za referendum #67jepreviše?

Zato što smatram da je to pitanje o kojem moramo imati pravo izjasniti se na referendumu.
Zato što mislim da rad do 67 nije moguć.
Zato što je penalizacija previsoka i nepravedna, posebno s obzirom da uglavnom nije izbor radnika.