SSSH

PočetnaVijestiGranski sindikati"Figa v žepu" ministra zdravstva

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

"Figa v žepu" ministra zdravstva

Zagreb, 13. rujna 2017. - Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske (SSZSSH) zatražio je od ministra zdravstva žurno očitovanje zbog početka kolektivnih pregovora u djelatnosti zdravstva.

Naime, 25. svibnja 2017.g. Sindikat je na sastanku u Ministarstvu zdravstva upozorio ministra Kujundžića kako 1. rujna 2017.g. ističe Kolektivni ugovor za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja i da sukladno postojećim propisima (Zakonu o reprezentativnosti udruga poslodavca i sindikata) Hrvatski liječnički sindikat  koji je do sada bio treći reprezentativni sindikat i pregovarač u djelatnosti zdravstva neće biti reprezentativan za pregovore, te da bi shodno tome ministar trebao pokrenuti postupak ili izmjene zakona ili inicirati sastanak svih sindikata u djelatnosti zdravstva radi sklapanja pisanog sporazuma o reprezentativnosti sindikata za pregovore.

Dakle, tražili smo od ministra da napravi sve kako bi za djelatnost zdravstva pregovarali stvarno legitimni predstavnici radnika i kako bi omogućio liječničkom sindikatu kao legitimnom predstavniku liječnika u djelatnosti zdravstva da pregovara za granski kolektivni ugovor.

Kako smo to tražili, na tome je i ostalo.

U djelatnosti zdravstva od 10. srpnja 2017. godine samo su dva reprezentativna sindikata – Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske i Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestra – medicinskih tehničara s obzirom da se Hrvatski liječnički sindikat nije ni javio na javni poziv za utvrđivanje reprezentativnosti, jer nema dovoljan broj članova.

Nadamo se da je nedvojbeno jasno da im barem za to nisu spremačice krive.

Međutim, cijelo ljeto svehrvatska javnost sluša kuknjavu o strašnom položaju i diskriminaciji liječnika u Hrvatskoj, upozorava se da za doktore ne mogu pregovarati sindikati spremačica i sestara, zaziva se ekskluzivitet u socijalnom dijalogu i kolektivnom pregovaranju u Republici Hrvatskoj tražeći strukovni kolektivni ugovor,  jer samo će on spasiti i zadržati liječnike u Hrvatskoj (naravno i privatizacija ordinacija).

Udruge liječnika svih vrsta, razina i djelatnosti oglašavaju se na dnevnoj razini, a od ministra i sindikata liječnika niti glasa čuti nije. Mudro se šuti.

Poučeni dosadašnjim iskustvom da na sve moramo bezbroj puta intervenirati, ponovo smo pisali ministru tražili reakciju, poslali smo i požurnicu i opet ništa. Što to znači?

Drži li ministar „ figu v žepu“  ili  je nešto ispod stola već spremno? Ubrzo ćemo saznati.

Međutim, nismo ni mi sindikat od jučer. Zasigurno predstavljamo spremačice i ponosimo se time jer o njima niti ministar niti sustav ionako ne brinu, ali u svom članstvu imamo i druge zaposlene u djelatnosti zdravstva od medicinskih sestra, primalja, fizioterapeuta, laboranata, psihologa, logopeda, portira, pravnika, socijalnih radnika  i liječnika i brojnih drugih zanimanja.  Nama je stalo do svih naših članova, jer svi oni predstavljaju sustav zdravstva svako u svom djelokrugu rada, i bez nikoga od njih sustav ne bi funkcionirao kako treba.

Međutim poučeni iskustvom da osim ponavljanja zahtjeva i sve što nije izašlo u medijima kao da i nije bitno, obraćamo se  medijima ponavljajući i naglašavajući da  zdravstvo nisu samo liječnici nego i spremačice.

Kome to nije jasno neka sjedne u čekaonicu hitne i neka promatra kako sustav funkcionira.  

Što, osim plaće, najviše utječe na vaše zadovoljstvo radnim mjestom:

Radno opterećenje koje ne ugrožava fizičko i psihičko zdravlje
Mogućnost učenja i napredovanja
Sigurnost radnog mjesta (vrsta ugovora)
Pravedno postupanje, poštivanje i mogućnost sudjelovanja u donošenju odluka
Razumno i predvidljivo radno vrijeme