SSSH

PočetnaVijestiGranski sindikatiIzmjenama Kaznenog zakona do dodatne kaznenopravne zaštite osoba koje obavljaju poslove javnog prijevoza putnika

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

Izmjenama Kaznenog zakona do dodatne kaznenopravne zaštite osoba koje obavljaju poslove javnog prijevoza putnika

Zagreb, 10. listopada 2019. – Slijedom upita Sindikata prometa i veza Hrvatske i Udruge sindikata vozača i prometnih radnika Hrvatske o fazi izrade Nacrta prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Kaznenog zakona, s naglaskom na dodjeljivanje statusa službenih osoba vozačima autobusa i prometnom osoblju, iz Ministarstva financija je stigao odgovor kako se Nacrt nakon provedenog javnog savjetovanja upućuje u daljnju zakonodavnu proceduru Vlade Republike Hrvatske i Hrvatskog sabora (prvo čitanje).

Naime, na sastanku sindikalnih predstavnika s predstavnicima Ministarstva pravosuđa i Ministarstva mora, prometa i infrastrukture početkom rujna dogovoreno je kako će se slijedom spomenutih zakonskim izmjena osigurati dodatna kaznenopravna zaštita osobama koje obavljaju poslove javnog prijevoza putnika. Tako Nacrt u svojem članku 18. predviđa novo kazneno djelo „Prisila prema osobi koja obavlja poslove od javnog interesa ili u javnoj službi“ (novi članak 315.b Kaznenog zakona).

Sindikat prometa i veza Hrvatske i Udruga sindikata vozača i prometnih radnika Hrvatske organizirali su krajem kolovoza štrajk upozorenja radnika javno linijskog prijevoza putnika autobusima tražeći uvođenje reda na tržištu, sklapanje granskog kolektivnog ugovora, te izmjene Kaznenog zakona kojim bi vozači autobusa i prometno osoblje dobili status službene osobe zbog stalnih prijetnji i fizičkih napada. Uslijedili su sastanci na kojima su dobili dokaze o rješavanju zahtjeva za poboljšanjem uvjeta rada i položaja radnika javno linijskog prijevoza, pa je štrajk, najavljen za prvi dan škole, odgođen do daljnjeg.

 

Što je najveći problem na području radnoga vremena?

Neplaćeni prekovremeni rad
Nemogućnost utjecaja na radno vrijeme
Rad nedjeljom