SSSH

PočetnaVijestiGranski sindikatiJagić: Policajci nisu adekvatno plaćeni niti adekvatno opremljeni

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

Jagić: Policajci nisu adekvatno plaćeni niti adekvatno opremljeni

Zagreb, 12. listopada 2020. -  Predsjednik Sindikata policije Hrvatske Dubravko Jagić gostovao je u Studiju uživo N1 Televizije gdje je problematizirao opremljenost i plaćenost hrvatske policije. Povod gostovanju je bilo ranjavanje policijskog službenika ispred Vlade RH na Markovu trgu u Zagrebu.

- Radi se o tome da su naši policajci i policajke i dalje neadekvatno plaćeni i opremljeni. Na sigurnosti se ne smije štedjeti, policajac mora biti adekvatno opremljen i plaćen i sustav treba stati iza njega. Pritom mislim na nošenje pancirnih prsluka, dugo naoružanje koje bi trebalo adekvatno, rekao je, među ostalim,  predsjednik Sindikat policije Hrvatske, udruženog u SSSH.

Gostovanje u cijelosti pogledajte na:
Šef Sindikata: Policajci nisu adekvatno plaćeni niti adekvatno opremljeni _n1info.com

Foto: Screenshot

Sindikat policije Hrvatske je uputio i priopćenje za javnost u kojemu je osudio napad, te pozvao na jačanje sigurnosti. Prenosimo ga u cijelosti:

Sindikat policije Hrvatske najstrože osuđuje današnji pokušaj teškog ubojstva policajca vatrenim oružjem na Markovom trgu. Ozlijeđenom kolegi želimo brz oporavak i povratak u normalan život, a od odgovornih tražimo žurno podizanje razine sigurnosti policijskih službenika.

Sigurnost je temeljna vrijednost nužna za funkcioniranje suvremene države. Bez sigurnosti nije moguće uspostaviti normalan život, omogućiti uživanje ljudskih prava poput prava na život, na slobodu govora, slobodu okupljanja, slobodu kretanja i ostale. Stoga će Sindikat policije Hrvatske tijekom idućih dana s Ministarstvom unutarnjih poslova pokrenuti dijalog o mjerama nužnim za podizanje razine sigurnosti policijskih službenika i, posljedično, svih građana.

Smatramo ključnim da posao zaštite sigurnosti građana obavljaju policajci koji su dobro plaćeni, kvalitetno obučeni i opremljeni te kojih je dovoljan broj za potrebe obavljanja policijskog posla u Republici Hrvatskoj. Nažalost, u ovom trenutku niti jedan od ovih kriterija nije u potpunosti zadovoljen, iako je u aktualnom i prethodnom mandatu Vlade došlo do određenih pozitivnih pomaka, osobito kad je o opremljenosti policajaca riječ.

Sigurnost policijskih službenika pri obavljanju policijskog posla i sigurnost građana koje policajci štite neraskidivo su vezane. Ovaj tragičan događaj još jednom nas je posjetio na to koliko su naše institucije i naš normalan život potencijalno izloženi na nemilost napadača, čiji motivi mogu biti brojni, u rasponu od političkog terorizma do problema mentalnog zdravlja, a u ovom slučaju će ih tek utvrditi istraga.

Osobni osjećaj sigurnosti građana ključna je komponenta normalnog svakodnevnog života. Dođe li do njegova narušavanja, doći će i do teških društvenih poremećaja, a jednom izgubljen osjećaj sigurnosti teško je povratiti. Stoga očekujemo žurno i opsežno djelovanje svih nadležnih institucija na jačanju sigurnosti, a mi kao Sindikat policije Hrvatske stavljamo svoje znanje i iskustvo na raspolaganje za te potrebe.


 

Što je najveći problem na području radnoga vremena?

Neplaćeni prekovremeni rad
Nemogućnost utjecaja na radno vrijeme
Rad nedjeljom