SSSH

PočetnaVijestiGranski sindikatiKako žive sezonski radnici?

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

Kako žive sezonski radnici?

Zagreb, 11. lipnja 2018. (vijesti.rtl.hr/sssh) -  Svakog dana poslodavci se žale da nema radnika. No, priča ima i drugu stranu koja se odnosi na uvjete koje tim radnicima nude. U našu redakciju stigla je snimka ogorčenog sezonca. Trebao je raditi u jednom kampu u Istri, no dao je otkaz kad je shvatio da bi dva mjeseca trebao spavati u najobičnijem šatoru. Mladić je dao otkaz i odlučio preseliti se u Irsku, a mi smo potražili i objašnjenje poslodavca.

"Kada je on vidio taj šator koji nije bio namješten, slikao ga je i u tom trenu je rekao da odlazi i da neće raditi jer nema adekvatan smještaj", komentira Igor Arnold, član uprave turističke agencije za kamping.

Direktor nam je poslao i fotografije kako izgleda namješten šator. Objašnjava, svima se unaprijed kaže da će u špici sezone, kad nema mjesta u mobilnim kućicama, spavati u šatorima u kojima spavaju i gosti.

"Imamo povratak naših sezonskih radnika 90 do 95 posto. Neki se vraćaju već petu ili šestu godinu. U sezoni svi borave u takvim smještajnim jedinicama i svi su iznimno zadovoljni i plaćom i uvjetima", govori Igor Arnold.

Video smo pokazali i Sunčici Benović, tajnici i pravnoj savjetnici Sindikata turizma i usluga Hrvatske (STUH).

"Ostala sam šokirana nakon prizora koji sam vidjela. S obzirom da taj prostor ne zadovoljava niti one osnovne, minimalno tehničke uvjete koje bi trebao ispuniti svaki prostor za smještaj ljudskog bića", zaključila je Sunčica Benović iz STUH-a.

I Ivan ima gorko iskustvo. U sjećanju će mu još dugo ostati prošla sezona kad je cijele dane kuhao u Makarskoj, a noćima pokušavao spavati iznad narodnjačkog kluba.

"Po sedmero nas je bilo u sobi. Ukupno 25 osoba, a možda čak i više, na smještaju gdje je jedna kupaona", ogorčeno je rekao Ivan Radić koji ove godine radi u Vrsaru. Dodaje da je tamo puno bolje i da se nada da će tako i ostati jer su svi uvidjeli da radne snage jednostavno nema.

Snimku smo pokazali i državnoj tajnici Ministarstva rada Katarini Ivanković Knežević.

"Ono što svi skupa trebamo raditi je zapravo na osvješćivanju i radnika da imaju pravo tražiti, da imaju pravo zahtijevati i da imaju pravo ne zadovoljiti se onim u što ih se želi staviti kao što je i ovaj vaš primjer bio iz jednog kampa gdje se doista moramo zapitati jesu li to to primjereni uvjeti za boravak više mjeseci, čak i nekoliko dana, to je upitno", izjavila je tajnica.

Iako poslodavci nisu dužni osigurati smještaj, mnogi svojim radnicima, pa i cijelim obiteljima, nude hotelske sobe i apartmane jer su shvatili da danas radnici imaju izbor.

VIDEO PRILOG POGLEDAJTE OVDJE.

Jeste li za vraćanje dobi za starosnu mirovinu na 65 godina:

DA
NE
NE ZNAM