SSSH

PočetnaVijestiGranski sindikatiKoronavirus u domovima za starije i nemoćne

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

Koronavirus u domovima za starije i nemoćne

Zagreb, 20. travnja 2020. - Koronavirus je ranije već ušao u naš zdravstveni sustav, sada i u domove za starije i nemoćne. Prema pisanju portalnovosti.com, različite interpretacije kako je virus dospio do najugroženijih slojeva stanovništva, onih u staračkim domovima, prelaze povremeno u prazna nagađanja i prebacivanje odgovornosti, no najprije ukazuju na institucionalni nemar i poraz socijalne države. 

Stanje u domovima je komentirala i predsjednica Sindikata umirovljenika Hrvatske Jasna Petrović navodeći kako je nedostupnost i izloženost staračkih domova tržištu, od kojih mnogi rade bez registracije, problem sam po sebi.

- Riječ je o ogromnom biznisu koji funkcionira bez nadzora. Prema pravobraniteljičinom izvješću, lani je nadzor proveden u 62 obiteljska doma, iako ih je s krajem 2018. u evidenciji resornog ministarstva bilo čak 378, a u sedam slučajeva izrečena je najoštrija mjera zabrane rada. Utvrđene nepravilnosti svjedoče o lošoj kvaliteti pružene usluge: nedostaje medicinskih sestara i njegovateljica, a neki obiteljski domovi ih uopće nemaju. Predstavnici obiteljskog doma ne žive u objektu u kojem pružaju usluge, prostori su neuredni i neodržavani, u sobama je veći broj kreveta od propisanog, loši su higijenski i sanitarni uvjeti, loša je briga o zdravlju, a korisnicima se i ograničavaju posjete, rekla je, među ostalim, predsjednica SUH-a.

Tekst u cijelosti pročitajte na: TREĆA KOB _portalnovosti.com

 

 

Što je najveći problem na području radnoga vremena?

Neplaćeni prekovremeni rad
Nemogućnost utjecaja na radno vrijeme
Rad nedjeljom