SSSH

PočetnaVijestiGranski sindikatiLavčević grupa - povećanje osnovnih plaća radnika

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

Lavčević grupa - povećanje osnovnih plaća radnika

Zagreb, 22. prosinca 2017. - Sindikat graditeljstva Hrvatske (SGH), udružen u Savez samostalnih sindikata Hrvatske ( SSSH), je za svoju splitsku sindikalnu podružnicu Lavčević (Lavčević - Inženjering, Lavčević - Montažni elementi, Lavčević - Mehanizacija i Pomgrad - Gradnja) sklopio kolektivne ugovore kojima su dogovorena održiva povećanja osnovnih plaća u visini deset posto i, u pravilu, priznavanje stečenih prava na dosadašnjoj razini, posebice glede dana godišnjeg odmora, plaćenog dopusta, dodataka na plaće (prekovremeni rad, dodatak na staž, noćni i smjenski rad, dodatak na otežane uvjete rada, jednokratni dodatak – regres, prijevoz, terenski dodatak i dr. )

Kolektivni ugovori su potpisani na neodređeno vrijeme, s obvezom noviranja svake  poslovne godine, osim kolektivnog ugovora za Pomgrad - Gradnju, koji je potpisan na određeno vrijeme tj. na godinu dana.

U Lavčević - Šibeniku kolektivni pregovori su u tijeku i SGH očekuje potpisivanje kolektivnog ugovora u siječnju 2018. godine. Očekuje se potpisivanje kolektivnog ugovora i za Lavčević d.d.

Plaće većine radnika u Lavčević grupi su vrlo skromne i nedostatne za dostojanstven život, pa je interes SGH i članova bio da se, nakon 2008. godine, konačno dogovori povećanje plaća uz, zadržavanje postojeće razine prava radnika. Stoga je SGH, kao reprezentativan sindikat, u siječnju 2017. godine, podnio inicijativu za kolektivno pregovaranje prema poslodavcima Lavčević d.d. , Lavčević- Mehanizaciji, Pomgrad - Gradnji, Lavčević- Inženjeringu i Lavčević - Montažnim elementima. Poslodavci su kontinuirano odbijali konstruktivni socijalni dijalog i kolektivno pregovaranje, pa je sredinom rujna 2017. godine, SGH, ponovno uz potporu članova, pozvao poslodavce na nastavak kolektivnih pregovora, uz najavu prekida kolektivnih pregovora i moguće industrijske akcije, što je rezultiralo potpisivanjem kolektivnog ugovora s Lavčević - Inženjeringom. Budući da ostali poslodavci i dalje nisu prihvatili pregovore, SGH je pokrenuo postupak mirenja, nakon kojeg bi, u slučaju neuspjeha, uslijedio štrajk, ali je, ipak, u konačnici, sve završeno uspješno, potpisivanjem kolektivnih ugovora u Lavčević - Mehanizaciji, Pomgrad - gradnji i Lavčević –Montažnim  elementima.  

- Ovo je još jedna uspješno provedena zajednička akcija sindikata i njegovih članova, a na tragu kampanje SSSH i udruženih sindikata za povećanje plaća i materijalnih prava na svim razinama kolektivnog pregovaranja i kroz ostale oblike sindikalnog djelovanja, komentirala je predsjednica SGH Jasenka Vukšić.

Jeste li za vraćanje dobi za starosnu mirovinu na 65 godina:

DA
NE
NE ZNAM