SSSH

PočetnaVijestiGranski sindikatiMinistarstvo rada i mirovinskog sustava i Ministarstvo zdravstva zastrašuju zaposlene u zdravstvu

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

Ministarstvo rada i mirovinskog sustava i Ministarstvo zdravstva zastrašuju zaposlene u zdravstvu

Zagreb, 3. rujna 2019. - Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske i Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara – medicinskih tehničara oglasili su se priopćenjem nakon što se doznalo kako Ministarstvo zdravstva na adrese svih bolnica u zemlji šalje dopis u  kojemu se navodno, među ostalim, pojašnjava kako se radnici KBC-a Zagreb, KBC-a Split i OB Dubrovnik koji sutra obustave rad na najduže pola sata ne smiju okupljati, jer bi u tome slučaju to bio štrajk, a štrajk nije prijavljen.

Dopis se, navodno, temelji na mišljenju koje je izradilo Ministarstvo rada u kojemu  se navodi  kako  dnevni  polusatni  odmor  radnika  plaća poslodavac, te  da  se temeljem te činjenice ima smatrati radnim vremenom. 

- Koristimo priliku naglasiti kako Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske i Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara i medicinskih tehničara ni u jednom trenutku nisu  pozvali  svoje  članove  niti  zaposlene  u  zdravstvu  na  obustavu  rada,  niti  svojim djelovanjem krše zakon. 

Naime, sukladno odredbama Zakona o radu, svaki radnik ima pravo na stanku ili pauzu na odmor  od  rada  u  trajanju  od  najmanje  pola  sata  koju  ima  pravo  koristiti  kako  hoće, uključujući i mogućnost da izlazi izvan ustanove odnosno prostora poslodavca i to neovisno o poslu koji obavlja.

Dakle, poslodavac nema pravo radniku ograničiti gdje niti na koji način će koristiti svoju stanku.  Dapače,  sindikalni poziv bi trebalo sagledati  iz posve suprotnog ugla: sindikati su pozvali na akciju kojom će zaposleni u sustavu zdravstva svoje slobodno vrijeme, svoj dnevni odmor koristiti kako bi upozorili na stanje u sustavu, što znači na način kojim poslodavcu neće napraviti nikakvu financijsku štetu. Dakle, nema štrajka prije samog štrajka, a ako se postigne zadovoljavajući dogovor, neće ga ni biti. Stoga ovakvo  postupanje  smatramo  nedopustivim  od  strane  predstavnika  Vlasti  jer im  je svrha zastrašivanje članova sindikata kako bi se onemogućila  provedba započetih aktivnosti, navode Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske i Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara - medicinskih tehničara.

Vezane vijesti:

Ove tri bolnice sutra planiraju štrajkati, ministarstvo im je odgovorilo upozorenjem _vecernji.hr

U srijedu kreće štrajk u tri bolnice: 'Situacija je pred kolapsom' _vecernji.hr

 

Što je najveći problem na području radnoga vremena?

Neplaćeni prekovremeni rad
Nemogućnost utjecaja na radno vrijeme
Rad nedjeljom