SSSH

PočetnaVijestiGranski sindikatiNacionalna mirovina za četiri godine, bit će oko 1000 kuna?

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

Nacionalna mirovina za četiri godine, bit će oko 1000 kuna?

Zagreb, 20. travnja 2017. (glas-slavonije.hr) - Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku 14. travnja u javnu je raspravu poslalo nacrt Strategije socijalne skrbi za starije osobe u Republici Hrvatskoj za razdoblje od 2017. do 2020. koja, između ostaloga, predviđa uvođenje nacionalne mirovine. Riječ je o mirovini koju bi primale osobe starije od 65 godina, a koje na nju nisu uspjele uspjele ostvariti pravo kroz rad.

Kako stoji u nacrtu strategije, nacionalna mirovina mogla bi biti uvedena 2021. godine “nakon sveobuhvatne analize i utvrđivanja kriterija za obuhvat potencijalnih korisnika nacionalne mirovine, imovinski i/ili dohodovni cenzus, parametre za izračun visine nacionalne mirovine te potrebna financijska sredstva”. Analiza bi se se provela 2018., kriteriji utvrđivali 2019., a zakonski okvir za uvođenje nacionalne mirovine trebao bi biti donesen u četvrtom kvartalu 2020. godine.

Podsjetimo, uvođenje nacionalne mirovine spominjalo se i u predizbornom programu HDZ-a. Prema njemu, planiralo se da nacionalna mirovina iznosi najmanje 40 posto minimalne plaće. To bi značilo da bi, prema sadašnjem iznosu minimalne plaće, takva mirovina iznosila 1048 kuna, što je oko 150 kuna više od trenutačnog iznosa najniže starosne mirovine za osobu koja ima 15 godina mirovinskog staža i 65 godina života. Nedovoljan mirovinski staž za starosnu mirovinu te godine života vjerojatno neće biti jedini kriterij za ostvarivanje prava na nacionalnu mirovinu. Naime, osobe koje će takvu mirovinu moći primati morat će vjerojatno najmanje 15 godina prebivati u Hrvatskoj te neće smjeti imati drugih izvora prihoda.

Stopa rizika od siromaštva u Hrvatskoj najveća je u dobnoj skupini starijih od 65 godina i iznosi 26,3 posto. U toj je dobnoj skupini i razlika prema spolu najveća te stopa rizika od siromaštva u žena iznosi 28,7 %, a u muškaraca 22,8 %.

Nacionalna mirovina jedan je od dugogodišnjih zahtjeva i Sindikata umirovljenika Hrvatske. Ovaj je sindikat zahtjev za njezino uvođenje ponovio i nakon potpisivanja sporazuma o osnivanju Nacionalnog vijeće za starije osobe i umirovljenike u veljači ove godine, kao jednu od mjera u borbi protiv siromašenja hrvatskih umirovljenika. SUH traži da se nacionalna mirovina uvede za sve osobe starije od 65 godina koje nisu ostvarile pravo na mirovinu, no na način da se u prvoj fazi ugradi socijalni kriterij, a takva naknada za sigurnost u starosti isplaćuje iz proračuna. Kako ističe SUH, takva mirovina ne može biti viša od minimalne mirovine onih koji su svoje mirovine stekli radom i ispunjavanjem zakonskih uvjeta.

Prema podacima Eurostata o primanjima i životnim uvjetima građana, samo 64 posto stanovnika Hrvatske starijih od 65 godina prima mirovinu, što našu zemlju svrstava na samo dno Europske unije. Zbog tih podataka Hrvatsku na uvođenje nacionalne mirovine potiče i Svjetska banka.

O uvođenju nacionalne mirovine moglo bi se znati više nakon što Ministarstvo rada i mirovinskog sustava predstavi teze izmjena zakona o mirovinskom osiguranju, a što bi se trebalo dogoditi do kraja lipnja.

Podržavate li ubrzano podizanje dobi za umirovljenje iznad 65 godina:

da
ne