SSSH

PočetnaVijestiGranski sindikatiNastavljeni pregovori sa sindikatima javnoga i državnoga sektora

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

Nastavljeni pregovori sa sindikatima javnoga i državnoga sektora

Zagreb, 22. svibnja 2020. (sssh/hrt.hr/tportal.hr) - U Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava jučer su nastavljeni pregovori Vlade i sindikata o sklapanju dodataka aktualnim kolektivnim i temeljnom kolektivnom ugovoru s predstavnicima javnih i državnih službi. Ko i prvi put, bila su tri sastanka, i to najprije s predstavnicima sindikata javnih službi; zatim s predstavnicima sindikata znanosti i visokog obrazovanja, učitelja i zaposlenih u srednjim školama, te s predstavnicima državnih službi.

Nakon što su sindikati javnih i državnih službi odbili Vladin prijedlog o suspenziji materijalnih prava u 2020. godini (božićnica, regres, jubilarna nagrada i povećanje od dva plus dva posto), Vlada je izašla s novim prijedlogom:

Vlada je sindikatima ponudila da ne raste osnovica u lipnju i listopadu dva+dva posto, nego da to dobiju u siječnju 2021. te da bi se tek najesen pregovaralo o božićnici. Jubilarna nagrada bi ostala kao i do sada. A pokušao bi se naći neki model da se regres nadomjesti CRO karticom i da se tako potroši tih 1500 kuna.

Vezano:
Cro kartica – neprovediva _sssh.hr

- Veliki su oni koji priznaju i isprave svoje greške. Smatramo da je Vlada RH zadiranjem u dogovorena materijalna prava iz kolektivnog ugovora pogriješila i nadamo se da će tu grešku danas ispraviti. Za Samostalni sindikat zdravstva socijalne skrbi Hrvatske, ovakav prijedlog Vlade nije prihvatljiv i to smo im dali do znanja, rekao je Stjepan Topolnjak, predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske.

Predsjednik Sindikata policije Hrvatske Dubravko Jagić kazao je kako je ponuda zanimljivija od prošle, ali da nije onakva kakvu bi htjeli oni kao sindikati, i kakvu bi njihovi članovi zaslužili.

- Ne bi htjeli ništa dodati, ne bi htjeli da se bilo što od toga oduzme ili odgađa. Policijski službenici, zaposlenici u MUP-u, pravosudni policjaci, vatrogasci, carina su najpotplaćeniji, uvijek smo bili na prvoj crti. Sad kad je COVID-19 dizali su nas svi u nebesa, a sad smo prvi na crti kada treba rezati plaće. Mislim da nije fer i u redu, istaknuo je Jagić.

Vlada i sindikati javnih i državnih službi daleko od dogovora _vijesti.hrt.hr

Sindikati državnih službi i policije ponudu Vlade smatraju pomakom, ali poručuju da to nije ono što njihovi članovi zaslužuju _tportal.hr


Foto: Screenshot

 

 

Što je najveći problem na području radnoga vremena?

Neplaćeni prekovremeni rad
Nemogućnost utjecaja na radno vrijeme
Rad nedjeljom