SSSH

PočetnaVijestiGranski sindikatiNišta od povećanja plaća u zdravstvu, sindikati šokirani

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

Ništa od povećanja plaća u zdravstvu, sindikati šokirani

Zagreb, 31. srpnja 2019. (index.hr/sssh) - Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara – medicinskih tehničara (HSSMS) i Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske (SSZSSH) nakon tromjesečnih pregovora i načelnog dogovora s ministrom zdravstva Milanom Kujundžićem nisu uspjeli potpisati donošenje izmjena Kolektivnog ugovora.

Posljednjeg dana važenja kolektivnog ugovora, 31. srpnja, nije postignut dogovor oko zahtjeva sindikata za povećanjem plaća, nego je potpisano produljenje važećeg kolektivnog ugovora do 31. listopada, a dogovoren je i nastavak pregovora.

Naime, načelno su bili uspjeli dogovorili povećanje plaća od 1. kolovoza za 3 posto za sve radnike u zdravstvu i zdravstvenom osiguranju, te povećanje od 4 posto počevši od 1. listopada za zdravstvene i nezdravstvene radnike koji sudjeluju u procesu dijagnostike. Tekst takvog dogovora, ministar Kujundžić parafirao je prije dva tjedna, da bi na današnjem sastanku predstavnicima sindikata rekao da do potpisivanja izmjena kolektivnog ugovora ipak ne može doći.

- Ja sam deset godina u pregovorima, ali ovakav bezobrazluk Vlade, premijera i ministra Marića još nisam doživio, kazao je predsjednik SSZSSH Stjepan Topolnjak, dodavši da je Vlada time dokazala da je nevjerodostojna jer je ovo prvi put da nije potpisala ono što je načelno dogovoreno.

Novi pregovori, istaknuo je Topolnjak, trebali bi početi nakon godišnjih odmora, 20. kolovoza, a ako do 15. rujna ne bude postignut dogovor oko potpisivanja novog dodatka kolektivnom ugovoru, štrajk zdravstvenih i nezdravstvenih radnika je još uvijek na stolu.

Cijeli tekst pročitajte na:
Sprema se veliki štrajk u zdravstvu, medicinske sestre: "Dobili smo šamarčinu" _index.hr

Još o temi:
Ništa od povišica, sindikati u zdravstvu ogorčeni _hrt.hr

 

Što je najveći problem na području radnoga vremena?

Neplaćeni prekovremeni rad
Nemogućnost utjecaja na radno vrijeme
Rad nedjeljom