SSSH

PočetnaVijestiGranski sindikatiPlaće u državnom i javnom sektoru nikako se ne smiju smanjivati

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

Plaće u državnom i javnom sektoru nikako se ne smiju smanjivati

Zagreb, 23. travnja 2020. - Sindikati javnog i državnog sektora održali su trosatne konzultacije s predstavnicima Vlade RH. Kako je novinarima nakon sastanka rekao ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović,  razgovarali su o ekonomskoj i zdravstveno sigurnosnoj situaciji u pogledu koronavirusa, te izmijenili mišljenja o pojedinoj Vladinoj mjeri i razvoju situacije. Nakon toga slijedi otvaranje službenih pregovora. 

- Na cijelom sastanku ni u jednom trenutku riječ 'smanjenje' nije bila izgovorena. Moramo materijalne pozicije državnih i javnih službenika staviti na stol i o tome razgovarati. Ja se nadam određenom konsenzusu, rekao je ministar.

Predsjednik Sindikata policije Hrvatske Dubravko Jagić istaknuo je da se plaće u državnom i javnom sektoru nikako ne mogu smanjivati.

- Ni policijskim službenicima, niti carinicima, niti državnim službenicima i namještenicima u MUP-u, niti vatrogascima, niti liječnicima i medicinskom osoblju, jer mi smo na prvoj liniji obrane. Ne tražimo bonus niti ikakva povećanja, ali ne damo ni da se diraju bilo kakva materijalna prava koja su stečena kolektivnim ugovorom, poručio je Jagić.

Jagić: Plaće u državnom i javnom sektoru nikako se ne smiju smanjivati _tportal.com

- Mislim da sada uopće nije trenutak da se ide smanjivati plaće u javnom i državnom sektoru. Na prvoj crti bojišta su zdravstveni radnici i socijalni radnici i policija. Druge države sada povećavaju plaće u tim sektorima, pa ako bi se išlo na smanjivanje to je za nas apsolutno neprihvatljivo, rekao je novinarima predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske Stjepan Topolnjak uoči sastanka s predstavnicima Vlade.

Sindikati zdravstva: Smanjivanje plaća apsolutno neprihvatljivo _tportal.hr

 

Što je najveći problem na području radnoga vremena?

Neplaćeni prekovremeni rad
Nemogućnost utjecaja na radno vrijeme
Rad nedjeljom