SSSH

PočetnaVijestiGranski sindikatiPovećanje plaća radnika Petrokemije

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

Povećanje plaća radnika Petrokemije

Kutina, 31. srpnja 2020. (KuTina info/SSSH) - Plaće radnika Petrokemije od 1. kolovoza 2020. povećavaju se, u prosjeku, od 300 do 500 kuna. U Aneksu Kolektivnog Ugovora kojeg su predstavnici Sindikata EKNa Hrvatske potpisali s Upravom Petrokemije određeno je da se osnovica plaće povećava pet posto, te se božićnica i regres povećavaju do maksimalno neoporezivog iznosa.

O tome je Petrokemija d.d. izvijestila u priopćenju:

Predstavnici Uprave Petrokemije d.d. i sindikata – EKN-a, Demos HUS i Sindikata naftnog gospodarstva – usuglasili su Aneks Kolektivnom ugovoru za Petrokemiju d.d. Time su prvi puta nakon 12 godina povećana prava radnika Petrokemije. Navedeno podrazumijeva povećanje plaća radnika na razini pet posto, te, s druge strane, usklađivanje temeljnih radno-pravnih odnosa u skladu sa standardima industrije.

Ovim Aneksom Kolektivnog ugovora zadržana je visoka razina prava radnika, a definirana su i dodatna unapređenja. Za ugovorene pogodnosti Petrokemija će na godišnjoj razini izdvajati osam milijuna kuna više. Izmijenjene su i odredbe koje reguliraju otpremnine i prekovremeni rad, a sve u skladu sa standardom industrije. Ovim Aneksom sva ugovorena prava iz Kolektivnog ugovora vrijede do 31. prosinca 2021. godine.

Usuglašeni Aneks Kolektivnog ugovora rezultat je uvažavanja socijalnih partnera čime se jača pozicija kompanije u budućem izazovnom razdoblju, te se istovremeno naglašava važnost zaposlenika Petrokemije kao jednog od ključnih dionika u osiguranju održivog razvoja kompanije na izuzetno zahtjevnom međunarodnom tržištu.

Izjave predsjednika Sindikata EKN-a Hrvatske Željka Klausa i predsjednika Uprava Petrokemije Davora Žmegača poslušajte u nastavku:

https://www.facebook.com/KuTina.HR/videos/488085995Petrokemija d.d. će godišnje izdvojiti oko 8 milijuna kuna više za plaće radnika385752/

- Danas smo prvi puta nakon 2008. godine povećali osnovicu za izračun plaće. Svi smo godinama svjedočili problemima Petrokemije. Posljednje dvije godine situacija se značajno popravila i to je bio signal sindikatima da s punim pravom zatraže izmjene pojedinih odredbi Kolektivnog ugovora, izjavio je, među ostalim, Željko Klaus, izražavajući nadu za nastavkom dobrih poslovnih rezultata.

Foto: Screenshot

Iz medija:

Dobre vijesti iz Petrokemije _hrt.hr

Petrokemija d.d. će godišnje izdvojiti oko 8 milijuna kuna više za plaće radnika _quirinusportal.com

Petrokemija ostvarila dobit u prvom polugodištu, rastu plaće zaposlenicima _agroklub.com

 

Što je najveći problem na području radnoga vremena?

Neplaćeni prekovremeni rad
Nemogućnost utjecaja na radno vrijeme
Rad nedjeljom