SSSH

PočetnaVijestiGranski sindikatiRadnici preopterećeni i potplaćeni, poslodavci u stisci

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

Radnici preopterećeni i potplaćeni, poslodavci u stisci

Zagreb, 11. lipnja 2019. (hrt/sssh) - Potražnja za radnicima je velika, poslodavci ističu da je domaća radna snaga najkvalitetnija, no kako ih zadržati i stimulirati? Za kojim radnicima vapi tržište te jesu li plaće jedini razlog zašto sve više radnika odlazi posao potražiti na drugim slobodnim europskim tržištima?

O tome su u emisiji HTV-a 1  "Dobro jutro, Hrvatska" govorile Zrinka Špoljarić iz Uprave za tržište rada i zapošljavanje u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava, Milka Kosanović, direktorica odnosa s članstvom HUP-a i Zlatica Štulić, predsjednica Sindikata trgovine Hrvatske.

Zlatica Štulić je objasnila da je plaća prvi i osnovni razlog zašto radnici odlaze iz djelatnosti trgovine. Ne žele, kaže, raditi doživotno za tri i pol tisuće kuna, malo toga si mogu s takvom plaćom priuštiti.

- Nisu dobri i uvjeti rada, u trgovini gotovo 100 posto ljudi se zapošljava na određeno vrijeme, što im ne daje sigurnost pa traže svoje mjesto pod suncem tamo gdje se mogu bolje realizirati. Plaća u trgovini je ispod prosjeka gospodarstva, plaća u maloprodaji manja od plaće u trgovini, a plaća prodavača je ona najmanja. Radnik je preopterećen, stres je ogroman jer radnik koji je ostao preuzima teret svih onih koji su otišli jer poslodavci ne skraćuju radno vrijeme niti su smanjili obveze, napomenula je.

Emisiju u cijelosti pogledajte na:

Radnici preopterećeni i potplaćeni, poslodavci u stisci _vijesti.hrt.hr

 

Što je najveći problem na području radnoga vremena?

Neplaćeni prekovremeni rad
Nemogućnost utjecaja na radno vrijeme
Rad nedjeljom