SSSH

PočetnaVijestiGranski sindikatiRadnicima Plave lagune i Istraturista povećava se osnovna plaća

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

Radnicima Plave lagune i Istraturista povećava se osnovna plaća

Poreč/Umag, 18. travnja 2017. (poslovni.hr) - U Plavoj laguni d.d. Poreč i Istraturistu Umag d.d. socijalni su partneri okončali kolektivne pregovore za 2017. godinu, te je pored ostalog u obje kompanije dogovoreno povećanje osnovnih plaća za 3 posto. Tako se osnovica za obračun plaće, koja se množi koeficijentom radnog mjesta, povećava se sa dosadašnjih 3.708 na 3.820 kuna u Plavoj laguni, odnosno u Istraturistu se nakon usklađenja sa 3.332 na 3.708 kuna, osnovna plaća također utvrđuje u iznosu od 3.820 kn. 

Nakon što su proteklog tjedna započeti i okončani pregovori u Plavoj laguni, a obzirom da je na ukupno stanje materijalnih prava, jedina tema bila povećanje osnovne plaće, jučer su također završili i pregovori Istraturista Umag d.d. i ISTRA D.M.C. d.o.o s predstavnicima Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije i Sindikata turizma i usluga Hrvatske.

U procesu objedinjavanja i usklađivanja poslovnih politika oba društva, posebno je bilo važno u najkraćem roku i u najvećoj mjeri uskladiti materijalna prava u obje kompanije. Ovim je pregovorima učinjen značajan iskorak u dodatnom približavanju materijalnih prava radnika u Istraturistu u odnosu na materijalna prava radnika u Plavoj laguni, gdje materijalna prava  ostaju među najvišima, ako ne i najviša u sektoru.

U tom su smislu osnovne plaće u oba društva podignuta za 3 posto, na razinu od 3.820,00 kn bruto.

Pored ostalih korekcija koje su učinjene kod Istraturista, od ove godine, Društvo se obvezalo trajno na isplatu Božićnice u neoporezivom iznosu od 1.500,00 kn neto, dok će se radnicima kojima će u tekućoj kalendarskoj godini radni odnos trajati manje od 12 mjeseci, ali najmanje 2 mjeseca, Božićnica  isplatiti u razmjernom dijelu novčanog iznosa ovisno o dužini trajanja radnog odnosa u tekućoj godini.

Novim će izmjenama Kolektivnog ugovora radnici Istraturista koji obavljaju rad u mjesecima lipnju i srpnju ostvariti pravo na isplatu novčane nagrade u visini od 300,00 kn neto. Osim toga, unutar grupacije Plave lagune, za sezonske radnike kojima je osiguran besplatan smještaj, osigurana su i tri obroka, a značajno su unaprijeđeni uvjeti smještaja radnika.

Socijalni su partneri iskazali zadovoljstvo postignutim pregovorima i uvjerenje u ostvarenje dobrih poslovnih rezultata u tekućoj poslovnoj godini. Stabilnost i rast materijalnih prava radnika i u budućnosti će ovisiti o ostvarenju zacrtanih poslovnih ciljeva koji su uvijek rezultat zajedničkih napora upravljačkih struktura i radnika Društva. Vjerujemo kako će unaprjeđenje materijalnih prava naših radnika doprinijeti značajno i poslovnim rezultatima i stabilnosti društva, poručuju iz Uprava Plave lagune i Istraturista.


 

Podržavate li ubrzano podizanje dobi za umirovljenje iznad 65 godina:

da
ne