SSSH

PočetnaVijestiGranski sindikatiRazbijen ˝mit˝ o tome kako je ULJANIK spasio 3.MAJ

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

Razbijen ˝mit˝ o tome kako je ULJANIK spasio 3.MAJ

Rijeka, 12. ožujka 2018. (smh-3.maj.hr/sssh) - U Rijeci je u petak održana proširena tematska sjednica Gospodarsko-socijalnog vijeća Primorsko-goranske županije o stanju u 3.MAJ-u i Grupi ULJANIK na prijedlog Sindikata metalaca Hrvatske - Industrijskog sindikata (SMH-IS).

Uz članove GSV-a, sjednici su prisustvovali predstavnici Županije, na čelu s županom Zlatkom Komadinom, predstavnici Grada Rijeke, na čelu s zamjenikom gradonačelnika Markom Filipovićem, predstavnici Ministarstva gospodarstva - pomoćnik ministrice Zvonimir Novak, načelnik Sektora za industrijsku politiku Robert Blažinović, predstavnici Uprave ULJANIK-a d.d. Gianni Rossanda, Marinko Brgić i Veljko Grbac, direktor 3. MAJ-a Maksimilian Percan, direktor ULJANIK PIS-a Hrvoje Markulinčić, direktor Hrvatske brodogradnje - Jadranbrod Siniša Ostojić, predsjednik Županijske gospodarske komore Vidoje Vujić,  predstavnici Udruge poslodavaca, brojni direktori i vlasnici društava dobavljača i kooperanata za Grupu ULJANIK,  saborski zastupnici Ines Strelja Linić i Željko Jovanović, brojni sindikalni predstavnici i predstavnici medija.

Značaj ove teme, ali i težinu problema u 3.MAJ-u i Grupi Uljanik potvrđuje vrlo velik broj sudionika sjednice GSV-a na kojoj je najviše pitanja od predstavnika sindikata, ali i brojnih tvrtki dobavljača bilo upućeno članovima Uprave ULJANIK-a d.d.

Od strane SMH-IS aktivno učešće u raspravi uzeli su Damir Bačinović, potpredsjednik GSV-a i regionalni povjerenik SMH-IS-a,  Vedran Dragičević, predsjednik SMH-IS-a i Juraj Šoljić, predstavnik radnika u NO-u, te predsjednik Koordinacije sindikalnih podružnica SMH-IS-a 3.MAJ i predsjednik Odbora hrvatske brodogradnje.

U uvodu je potpredsjednik GSV-a i regionalni povjerenik SMH-IS-a Damir Bačinović rekao da u 3. MAJ-u radi 1700 radnika i još 1200 radnika kod kooperanata i dobavljača koji su oslonjeni na 3. MAJ. Sanacijski program je završen, država je kroz potpore uložila više od 800 milijuna kuna i ono je bilo posve sanirano, sa svim uvjetima za poslovanje, istaknuo je, dodajući da 3. MAJ sada radi s malim kapacitetom te da kooperanti i dobavljači proživljavaju najteže razdoblje.

Nakon višesatne, ispočetka pomalo dosadne, prezentacije bilo je vidljivo da prisutni ne žele slušati suhoparne podatke Uprave ULJANIK-a i da očekuju vruću raspravu koju je tada potpirio Vidoje Vujić, predsjednik Županijske gospodarske komore. Tada je i zvanično otvoren  ˝lov˝, a rasprava se itekako rasplamsala. Nakon par govornika razbijen je ˝mit˝ o tome da je ULJANIK spasio 3. MAJ, pri čemu je opetovano ponovljeno kako je riječko brodogradilište ULJANIK preuzeo s nula kuna dubioza, odnosno posve očišćene bilance. Konstatacija da je 3.MAJ imao praznu knjigu nardžbi odnosno da je bio sveden samo na gradnju barži, ne stoji. To su na  sjednici posebno isticali sindikalni povjerenik Juraj Šoljić i Vidoje Vujić.

Vedran Dragičević istakao je ulogu sindikata u borbi za očuvanje djelatnosti, radnih mjesta, ali je prozvao Upravu za nastalo stanje, a nakon toga i državu, jer nije stvorila uvjete koji imaju pojedina brodogradilišta u EU. Rekao je da je sindikat spreman, te ponovio, da ako u roku od 2,5 tjedna ne stigne materijal u 3.MAJ, ˝metalci˝ kreću u sindikalne akcije.

Nakon toga prisutni su ponavljali važnost ove industrije ne samo za Rijeku, Primorsko-goransku nego i susjednu Istarsku županiju. Želimo da ULJANIK grupa provede uspješno restrukturiranje i da to uključuje opstanak 3. MAJ-a.

Ako to nisu u stanju osigurati onda neka 3.MAJ izdvoje iz ULJANIK holdinga, pa neka se pronađe novi vlasnik koji će biti u stanju upravljati riječkim navozima i osigurati likvidno poslovanje, poručio je župan Zlatko Komadina.

Predsjednik Gospodarsko-socijalnog vijeća Erik Fabijanić zahvalio se svima koji su se odazvali pozivu kako bi se u tripartitnom dijalogu sagledala situacija  ULJANIK grupe s posebnim naglaskom na 3.MAJ, te da se u otvorenom razgovoru čulo jako puno bitnih informacija na osnovu kojih će GSV na sljedećoj sjednici donijete i konkretne zaključke. Rekao je kako je uloga GSV-a isključivo savjetodavna, ali mu je drago što su svi sudionici sastanka jedinstvenog stava da su 3.MAJ i ULJANIK za ove regije, pa i državu iznimno važni gospodarski subjekti, te da je svima isti cilj, osigurati im nastavak proizvodnje i uspješno poslovanje.

Ako 3. MAJ ne može opstati u sklopu ULJANIK-a, treba pronaći posebno rješenje i strateškog partnera, istaknuto je, među ostalim, na tematskoj sjednici županijskoga GSV-a.

 

Još o temi:

RIJEČKI ŠKVER DOBIVA NOVOG PARTNERA?_novilist.hr

 

Jeste li za vraćanje dobi za starosnu mirovinu na 65 godina:

DA
NE
NE ZNAM