SSSH

PočetnaVijestiGranski sindikatiSOMK o odgojno-obrazovnom programu za rad na daljinu: Može, ali uz jasne, transparentne i provedive upute od kojih će imati koristi djeca, roditelji i odgojno-obrazovni radnici

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

SOMK o odgojno-obrazovnom programu za rad na daljinu: Može, ali uz jasne, transparentne i provedive upute od kojih će imati koristi djeca, roditelji i odgojno-obrazovni radnici

Zagreb, 2. travnja 2020. - Temeljem objave u medijima kako je "Gradski ured za obrazovanje Grada Zagreba neslužbeno poručio vrtićima da, po uzoru na škole, trebaju hitno osmisliti odgojno-obrazovni program za rad na daljinu, te ga objaviti na svojim internetskim stranicama, posebice program za predškolce, kao i izjava kako brojni djelatnici besposleno sjede doma“, Sindikat obrazovanja, medija i kulture Hrvatske (SOMK), u ime odgojno-obrazovnih radnika, odgojitelja i stručnih suradnika Grada Zagreba, uputio je oštru kritiku pročelniku Gradskog ureda za obrazovanje Grada Zagreba Ivici Lovriću.

- Takva izjava s pravom je uvrijedila i razljutila odgojno-obrazovne radnike u 60 gradskih vrtića Grada Zagreba! Nedopustivo je i neprimjereno u aktualnim okolnostima nazivati odgojno-obrazovne radnike besposličarima, neradnicima, jer oni, kao ni drugi radnici, nisu krivi za prekid rada do kojega je došlo višom silom, te se na najbolji mogući način snalaze u novonastaloj situaciji, navodi se.

SOMK ističe kako odgojiteljima i stručnim suradnicima nikada nije bio problem odraditi poslove koji su sastavni dio njihova rada, a sigurno to ne bilo niti sada da je Grad u funkciji poslodavca, a prije donošenja odluka, proveo konzultacije s ravnateljima, stručnim suradnicima i odgojiteljima, te na transparentan način napravio jedinstveni model/prijedlog rada na daljinu, dao točne i jasne upute što se to od njih očekuje i koji oblik rada trebaju objavljivati na web stranicama! Nema niti jednog opravdanog razloga da se ishitreno izdaju naredbe, pa i neslužbene, bez uključivanja struke, njihovih znanja i kompetencija, jer oni svakodnevno promišljaju, planiraju i stvaraju poticajno okruženje, te bi to sigurno, na odgovarajući način, napravili i u ovim uvjetima.

- Vjerujemo da ste svjesni kako u ovoj izvanrednoj situaciji nema mjesta odlukama koje će biti svrha same sebi, već isključivo timskome djelovanju, suradničkome promišljanju najboljih rješenja koja će osigurati provođenje odgojno-obrazovnog rada na kvalitetan način i u ovoj, za sve, novoj situaciji. Posebno Vam skrećemo pozornost kako se pri donošenju sporne odluke zaboravilo na vrlo važan segment, a to je nedostatak (ili nepostojanje) sredstava u vidu računala ili opreme, općenito. Nije dovoljno imati mobitel, tablet ili računalo, potrebna je i njihova zadovoljavajuća konfiguracija za rad kakav se zahtijeva, posebice kada je riječ o radu od kuće. Stoga očekujemo da će te, kao odgovoran i ozbiljan poslodavac, što hitnije napraviti jasne, transparentne i provedive upute od kojih će imati koristi djeca, roditelji i odgojno-obrazovni radnici, poručila je pročelniku Lovriću predsjednica SOMK-a Božica Žilić.

 

Što je najveći problem na području radnoga vremena?

Neplaćeni prekovremeni rad
Nemogućnost utjecaja na radno vrijeme
Rad nedjeljom