SSSH

PočetnaVijestiGranski sindikatiSOMK s ministricom Divjak o izmjenama Zakona o ranom i predškolskom odgoju i obrazovanju

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

SOMK s ministricom Divjak o izmjenama Zakona o ranom i predškolskom odgoju i obrazovanju

Zagreb, 16. prosinca 2019. - Predstavnici Sindikata obrazovanja, medija i kulture Hrvatske (SOMK) i učiteljskih fakulteta sastali su se u petak, 13. prosinca, u Ministarstvu znanosti i obrazovanja s resornom ministricom Blaženkom Divjak kako bi razgovarali o stanju u sustavu ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja, te  o izmjenama i dopunama postojećeg Zakona o ranom i predškolskom odgoju i obrazovanju.

Predstavnici SOMK-a već su o istoj temi razgovarali s predstavnicima Ministarstva početkom studenoga, a sastanak s resornom ministricom nastavak je aktivnosti i borbe SOMK-a za prava svojih članova i dostojanstvo struke.

SOMK je oštro osudio Vladino upućivanje u saborsku proceduru Zakona o izmjeni Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju, bez konzultacija sa socijalnim partnerima, ignorirajaći, pritom, i rad radne skupine koja je u Ministarstvu znanosti i obrazovanja radila na zakonskim izmjenama i dopunama. Uputio je i otvoreno pismo ministrici u kojemu je upozorio na uvjete rada i probleme s kojima se svakodnevno u svojemu radu susreću odgojitelji i stručni suradnici, te izrazio nezadovoljstvo značenjem i važnošću koje se pridaje sustavu ranog i predškolskog obrazovanja unutar Ministarstva.

Ministrica je, prema riječima predsjednice SOMK-a, pokazala želju za socijalnim dijalogom i volju da se o spornim temama nastavi razgovarati, a dogovoren je novi sastanak u siječnju iduće godine kako bi  „profiltrirali“ predložene zakonske odredbe i zajednički dogovorili koje će odredbe ići u izmjenu.
 

Iz medija:

Sindikat i odgojitelji protive se povećanju broja upisa djece u vrtiće _n1info.com

Narušavanje pedagoškog standarda: Sindikat i odgojitelji protive se povećanju broja upisa djece u vrtiće _novilist.hr

 

Što je najveći problem na području radnoga vremena?

Neplaćeni prekovremeni rad
Nemogućnost utjecaja na radno vrijeme
Rad nedjeljom