SSSH

PočetnaVijestiGranski sindikatiSPH: Propisati stvarnu zaštitu državnih službenika i namještenika od širenja zaraze, umjesto kozmetičkih mjera

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

SPH: Propisati stvarnu zaštitu državnih službenika i namještenika od širenja zaraze, umjesto kozmetičkih mjera

Zagreb, 11. studenoga 2020. (sph.hr) - Sindikat policije Hrvatske pozvao je Vladu Republike Hrvatske i sve ministre da se u državnoj službi uvedu ujednačeni i adekvatni kriteriji za zaštitu od zaraze bolešću COVID-19, kako bi se očuvalo zdravlje i životi svih državnih službenika.

- Smatramo kako je nedavno donesena Uputa o mjerama za sprječavanje širenja epidemije bolesti COVID-19 uzrokovane virusom SARS-CoV-2 i osiguranju uvjeta za redovito obavljanje poslova u tijelima državne uprave te uredima i drugim stručnim službama Vlade Republike Hrvatske nepotpuna, napominju, izražavajući, pritom, žaljenje zbog nepoštivanja Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike i prekid socijalnog dijaloga, uslijed kojeg je Ministarstvo uprave i pravosuđa ovu Uputu donijelo bez konzultacije sa socijalnim partnerima.

Donesena Uputa donosi polovične i nedorečene mjere, koje ostavljaju previše diskrecijskog prava pojedinim čelnicima unutar državnog sustava te ne propisuje dovoljno striktne mjere.

Pozivamo Vladu Republike Hrvatske i Ministarstvo uprave i pravosuđa da dopune uputu na način da u njoj jasno budu navedene tri ključne točke važne za sprječavanje širenja zaraze:

  1.  Obveznu podjelu zaposlenika na A i B smjenu te uvođenje rada od kuće u smjenama gdje god je riječ o poslu koji se može obavljati od kuće, kao što se to radilo u ožujku ove godine;
  2.  Distribucija dovoljne količine medicinskih zaštitnih maski svima koji moraju obavljati posao u prostorijama u kojima boravi više osoba, budući da platnene maske pružaju zaštitu kod kratkotrajnih kontakata, ali ne štite od aerosola u dugotrajnom kontaktu;
  3. Redovito provođenje čišćenja radnih prostorija te dostupnost dovoljnih količina dezinfekcijskih sredstava za osobnu higijenu i dezinfekciju radnih površina.

- Aktualna Uputa je daleko blaža u propisanim mjerama i opsegu nego je to bilo u ožujku, kad je raširenost epidemije bila znatno manja nego danas, a upute o radu u državnoj službi pisale su se temeljem stručnih procjena epidemiologa i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, umjesto po političkom diktatu.

Napominjemo kako je u Uputi navedeno da čelnici u sustavu državne službe mogu donijeti odluku o radu od kuće, ali to do sada, vjerojatno iz političkih razloga, gotovo nitko nije učinio. Očekujemo da Ministarstvo uprave i pravosuđa donese jasnu i obvezujuću uputu, a ne popis želja koji se može i ne mora provoditi.

Ovdje želimo pozdraviti dosadašnje djelovanje Ministarstva unutarnjih poslova, koje je već provelo sve tražene mjere i pristupilo zaštiti zdravlja policijskih službenika na krajnje ozbiljan način.

Međutim, kao reprezentativni sindikat, koji ima članove i izvan MUP-a, dužni smo skrbiti za interese svih državnih službenika. Stoga pozivamo da se u najžurnijem roku donese nova Uputa u kojoj će se na adekvatan način propisati stvarna zaštita državnih službenika i namještenika od širenja zaraze, umjesto kozmetičkih mjera. U suprotnome, spremni smo na sve oblike dopuštene industrijske akcije, do ostvarenja naših prava, poručuju iz Sindikata policije Hrvatske.


 

Što je najveći problem na području radnoga vremena?

Neplaćeni prekovremeni rad
Nemogućnost utjecaja na radno vrijeme
Rad nedjeljom