SSSH

PočetnaVijestiGranski sindikatiSSSH i STH predsjedničkim kandidatima: Očitujte se o neradnoj nedjelji u trgovini

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

SSSH i STH predsjedničkim kandidatima: Očitujte se o neradnoj nedjelji u trgovini

Zagreb, 11. prosinca 2019. – Savez samostalnih sindikata Hrvatske ( SSSH) i Sindikat trgovine Hrvatske (STH) uputili su predsjedničkim kandidatima otvoreno pismo u kojemu ih traže da se u svojemu predstavljanju građanima u predizbornoj kampanji očituju o pitanju neradne nedjelje u sektoru trgovine.

Pismo prenosimo u cijelosti:

Sindikat trgovine Hrvatske, kao granski sindikat udružen u Savez samostalnih sindikata Hrvatske, dugi niz godina zalaže se za neradnu nedjelju u trgovini. Naši članovi, uz plaću, uvjete rada i radno vrijeme smatraju najvažnijim pitanjima vezanim za njihov rad.

Posebno su nezadovoljni što rade u dane blagdana, neradnih dana i nedjeljom, iako postoji zakonska osnova da se blagdanima i neradnim danima ne radi, ali Zakon se, na žalost, ne poštuje. Za nedjelju postoji međunarodni ugovor u kojem je Hrvatska utvrdila nedjelju kao neradni dan, a ni to se ne poštuje.

Nedjelja bi trebala biti za radnike u trgovini dan odmora, dan za obitelj, dan za sebe, za potrebe radnika, a sve kako bi radnici mogli pomiriti svoje poslovne i privatne obveze.

Inicijativu neradne nedjelje podržali su i građani RH, a u posljednjem ispitivanju javnoga mnijenja o uvođenju neradne nedjelje oko 85 posto građana potvrdilo je da je za neradnu nedjelju.

Sve više neradnu nedjelju podržavaju i mnogi poslodavci i to oni koji posluju u kontinentalnoj Hrvatskoj, ali i oni koji posluju u turističkom, jadranskom pojasu.

Rad nedjeljom u trgovini, postalo je jako važno pitanje, posebice iz razloga što sto tisuća radnika radi u maloprodaji, a njih 70 posto su žene.

Zbog svega navedenoga osnovan je Savez za neradnu nedjelju, koji je dio europskog saveza za neradnu nedjelju.

Situacija danas, u Hrvatskoj, rad od 0 do 24 sata, svih 365 dana u godini, je nedopustiva. Treba Zakonom o trgovini urediti to pitanje i regulirati radno vrijeme u trgovini. Mnoge zemlje koje su nama uzor, imaju regulirano radno vrijeme, neradne nedjelje i blagdane, a njihovi se građani mogu kvalitetno opskrbiti.

Stoga očekujemo od Vas da se u svom predstavljanju građanima u predizbornoj kampanji, očitujete i oko ovog, za radnike u trgovini i njihove obitelji, građane Hrvatske, izuzetno važnog pitanja.

 

Što je najveći problem na području radnoga vremena?

Neplaćeni prekovremeni rad
Nemogućnost utjecaja na radno vrijeme
Rad nedjeljom