SSSH

PočetnaVijestiGranski sindikatiSTUH premijeru: Ne podliježite pritisku poslodavaca za dodatnim kvotama za uvoz stranih radnika

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

STUH premijeru: Ne podliježite pritisku poslodavaca za dodatnim kvotama za uvoz stranih radnika

Zagreb, 12. lipnja 2019. - Na tragu saznanja o traženju Hrvatske udruge turizma (HUT) i Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) dodatnih kvota za uvoz stranih radnika, predsjednik Sindikata turizma i usluga Hrvatske (STUH) Eduard Andrić uputio je pismo predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću u kojemu apelira da Vlada ne podliježe pritisku poslodavaca i ne prihvati njihove sugestije.

Pismo prenosimo u cijelosti:

Poštovani gosp. Plenkoviću,

Nesporna činjenica je da je hrvatski turizam suočen s nedostatnim brojem potrebnih radnika za odrađivanje turističke sezone. Iz godine u godinu odlukom Vlade RH povećava  se kvota uvoza, ali, nažalost, to nije rješenje za naš turizam.

Kao čovjek koji na funkciji predsjednika Sindikata turizma i usluga Hrvatske, te potpredsjednika SSSH za sektor usluga, imam kontinuirani doticaj sa svim destinacijama i ljudima od Vukovara do Cavtata, odgovorno tvrdim da na taj način nećemo riješiti naše probleme u navedenoj djelatnosti.

Uvezena radna snaga (izuzevši radnike iz država bivše Jugoslavije) ne zna hrvatski jezik što je veliki problem u komunikaciji sa radnicima u društvu koje ih zaposli. Ne poznaju naše običaje, povijest, krajolik, a gost u pravilu od njih traži i tu vrstu informacija. Mnogi, nažalost, ne znaju ni engleski jezik.
Ti radnici osim plaćenog puta do mjesta zapošljavanja imaju tri besplatna obroka i besplatan smještaj, a trebali bi imati i plaču u visini plaće našeg radnika sukladno složenosti poslova.

Nažalost, poslodavci im u nastojanju da ih zadrže, uz navedeno daju stimulaciju ili posebne ugovore o radu, pa su im plaće više nego našim radnicima (stručnost i iskustvo naših radnika je daleko iznad njihove). To dovodi do netrpeljivosti između domicilnih i uvezenih radnika, što opet nije dobro za naš turizam i dojam koji se ostavlja na gosta.

Činjenica je da se navedena kvota nije iskoristila, jer po pitanju plaća nismo konkurentni sa turističkim zemljama u okruženju. Poslodavcima još nedostaje značajan broj radnika i iz kontakata sa nekima od njih saznajem da se na Vas i Vladu vrši pritisak u svrhu daljnjeg povećanja kvote uvoza stranih radnika.

Apeliram na Vas da ne podliježete tom pritisku i ne prihvatite njihove sugestije. Moraju maksimalno iskoristiti novčane rezerve i podignuti plaće, što je uz sigurnost radnog mjesta (ugovore o radu na neodređeno vrijeme) jedino kvalitetno rješenje za zadržavanje mladih u Hrvatskoj, poticaj da se školuju za ugostiteljska zanimanja i garancija poduzetnicima i investitorima da će Hrvatska imati potreban broj kvalitetnog kadra za odrađivanje poslova u ugostiteljstvu i turizmu.

Značajniji uvoz radnika iz nekih zemalja može dovesti i do rušenja cijene rada u našoj državi što bi bilo pogubno za naš daljnji razvoj i nastojanja da dođe do demografske obnove.

Znam da su rješenje u svrhu poreznog rasterećenja poduzetništva i obrtništva složeni procesi, ali Vi morate težiti ka tome, jer sve druge mjere su promašaj. 

Poštovani predsjedniče Vlade, vjerujem da će te odluke donositi uvažavajući argumente za i protiv nekog predloženog rješenja za navedeni problem, te u interesu svih nas koji želimo život dostojan čovjeka u lijepoj našoj državi.

S poštovanjem,

Predsjednik STUH-a
i potpredsjednik SSSH
Eduard Andrić
 


 

Što je najveći problem na području radnoga vremena?

Neplaćeni prekovremeni rad
Nemogućnost utjecaja na radno vrijeme
Rad nedjeljom