SSSH

PočetnaVijestiGranski sindikatiSUH i MUH: Ukinite odredbe Zakona o obveznim odnosima koje se odnose na ugovor o dosmrtnom uzdržavanju

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

SUH i MUH: Ukinite odredbe Zakona o obveznim odnosima koje se odnose na ugovor o dosmrtnom uzdržavanju

Zagreb, 1. ožujka 2021. – Sindikat umirovljenika Hrvatske i Matica umirovljenika Hrvatske su, deseti put u zadnjih devet godina, na adrese Vlade RH i Ministarstva pravosuđa i uprave uputili inicijativu za izmjenom i dopunom Zakona o obveznim odnosima u dijelu koji se odnosi na ugovore o doživotnom uzdržavanju, te ugovorima o dosmrtnom uzdržavanju.

Kako upozoravaju, oba ugovora su vrlo slična, kako formom tako i sadržajem. Sam naziv ugovora „doživotno uzdržavanje“ i „dosmrtno uzdržavanje“ dovodi u zabludu u pogledu identifikacije ugovora tako da primatelj uzdržavanja nerijetko ne zna koji ugovor potpisuje (prema istraživanjima oko 82 posto starijih osoba ne prepoznaje razliku!).

Ono što ih čini različitim jeste određivanje trenutka transfera imovine primatelja uzdržavanja. Dok je kod ugovora o doživotnom uzdržavanju prijenos imovine primatelja uzdržavanja odgođen do njegove smrti, kod ugovora o dosmrtnom uzdržavanju prijenos imovine uzdržavanog moguć je odmah nakon ovjere ugovora na sudu ili solemnizacije kod javnog bilježnika.

Pravnom savjetovalištu Sindikata umirovljenika Hrvatske, koje godišnje kontaktira više od 2.000 starijih osoba, često se prijavljuju zlouporabe nastale sklapanjem ugovora o dosmrtnom uzdržavanju, a mnogo takvih prijava prima i Matica umirovljenika Hrvatske. Zbog toga nije rijedak slučaj da primatelj dosmrtnog uzdržavanja iz vlastite lijepe kuće ili udobnog stana završi u vlažnom sobičku kojeg mu je „dobrohotno“ namijenio davatelj uzdržavanja nakon što se požurio da proda imovinu koju je stekao sklapanjem ugovora o dosmrtnom uzdržavanju.

Stoga, Sindikat umirovljenika Hrvatske i Matica umirovljenika Hrvatske ponovno predlažu ukidanje odredbi Zakona o obveznim odnosima koje se odnose na ugovor o dosmrtnom uzdržavanju, a time i institut dosmrtnog uzdržavanja i u svim drugim zakonskim propisima u kojima je na bilo koji način spomenut ugovor o dosmrtnom uzdržavanju (npr. Obiteljski zakon, Zakon o socijalnoj skrbi).

Zbog brojnih zlouporaba i ugovora o doživotnom uzdržavanju od strane davatelja uzdržavanja, SUH i MUH upozoravaju na nužnost intervencije države zastupane od strane nadležnog centra za socijalnu skrb u korist primatelja uzdržavanja, temeljem zaključaka zasnovanih na socijalnoj anamnezi. 
 

Inicijativu u cijelosti pročitajte u nastavku.


Foto: unsplash.com
 

Što je najveći problem na području radnoga vremena?

Neplaćeni prekovremeni rad
Nemogućnost utjecaja na radno vrijeme
Rad nedjeljom