SSSH

PočetnaVijestiGranski sindikatiSUH Vladi RH: Povećajte cenzus za dopunsko mirovinsko osiguranje!

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

SUH Vladi RH: Povećajte cenzus za dopunsko mirovinsko osiguranje!

Zagreb, 24. listopada 2019. (suh/sssh) -  Sindikat umirovljenika Hrvatske (SUH) održao je na zagrebačkom Markovu trgu prosvjednu akciju - uručivanje otvorenog pisma Vladi RH u kojemu traže da Vlada hitno izmijeni prihodovni cenzus za dopunsko zdravstveno osiguranje, jer prilikom simboličnog usklađivanja mirovina, mnogi ostaju bez dopunskog zdravstvenog osiguranja. Naime, prihodovni cenzus se nije mijenjao još od 2004. godine i samo u posljednjih godinu dana pravo na besplatno dopunsko osiguranje izgubilo je čak 10.000 umirovljenika.

- Predugo nas varaju i obećavaju povećanje cenzusa, a 15 godina je doista granica strpljenja koju nećemo dopustiti da se prijeđe. Ove godine mora biti postignut dogovor oko novog prihodovnog cenzusa, jer čekati da novih 10.000 umirovljenika izgubi pravo na zdravlje znači smrtnu presudu za umirovljenike, poručila je Jasna A. Petrović, predsjednica Sindikata umirovljenika Hrvatske (SUH) ispred zgrade Vlade na Markovu trgu, te dodala:

- Ministar zdravstva Milan Kujundžić kaže da je riječ o populizmu. Došli smo objasniti da to nije populizam, već financijski interes zdravstva, jer je Hrvatska osma u Europskoj uniji po smrtnosti – samo zbog toga što umrli nisu pravodobno liječeni. Oni koji si ne mogu platiti dopunsko zdravstveno osiguranje, a takvih je sve više među starijima, umirat će na nogama.

 - Ovdje smo da bismo uručili pismo Vladi. Pokušali smo kroz Nacionalno vijeće za umirovljenike, pokušali smo i s Maticom umirovljenika Hrvatske utjecati na cenzus. Penzije su mizerne. Oko 98 posto mirovina je ispod prosječne hrvatske plaće, a njih 55 posto je ispod linije siromaštva od 2.485 kuna. To znači da smo na pravom mjestu. Sada je cenzus 1.939 kn za samca. Tražimo da cenzus bude 2.485 kn i da se svake godine usklađuje, zaključila je Petrović.

Ne odluče li vladajući prihvatiti zahtjeve SUH-a, umirovljenici neće odustati te će ispred zgrade Vlade i sljedećeg četvrtka tamo stajati s transparentima i svojim zahtjevima.

 

Što je najveći problem na području radnoga vremena?

Neplaćeni prekovremeni rad
Nemogućnost utjecaja na radno vrijeme
Rad nedjeljom