SSSH

PočetnaVijestiGranski sindikatiSvaki peti radnik u graditeljstvu je stranac. SGH: Rast poslovanja mora pratiti i rast plaća radnicima!

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

Svaki peti radnik u graditeljstvu je stranac. SGH: Rast poslovanja mora pratiti i rast plaća radnicima!

Zagreb, 17. rujna 2021. - Prema podacima koje je Novi list nedavno dobio od Ministarstva unutarnjih poslova (MUP), u ovoj je godini do početka rujna izdano 52.388 radnih dozvola, od čega je ih je samo za graditeljstvo izdano 25.606. Među stranim radnicima u graditeljstvu prednjače radnici iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Kosova i Sjeverne Makedonije, no primjetan je veliki rast broja radnika iz Nepala koji se u posljednje dvije godine upeterostručio.

Rezultat je to oporavka gospodarstva, ali i pokazatelj da se Hrvatska sve manje može oslanjati na domaću radnu snagu. Niske plaće su glavni razlog zbog kojeg domaći radnici odlaze, a na njihovo mjesto dolaze strani radnici.

- Pod izlikom da je kriza, koja se protezala od 2008. do čak 2017. godine, poslodavci u graditeljstvu godinama su odbijali povećavati plaće. Ulaskom u EU 2013. godine, investicije su počelo drastično rasti - u graditeljstvu ima posla više no ikad, a potreba za radnicima je velika. Domaći su radnici, zbog stagnacije plaće, odlazili u inozemstvo za većim plaćama, a u Hrvatsku sve više stižu strani radnici koji će raditi za manje plaće, govori glavni tajnik Sindikata graditeljstva Hrvatske (SGH) Domagoj Ferdebar te naglašava kako je plaća radnika iz Nepala u Hrvatskoj u prosjeku četiri do pet puta veća nego u Nepalu.

Plaće u graditeljstvu, govori Ferdebar, 2007. godine bile su otprilike 13 posto ispod prosjeka države. U vrijeme krize, bile su niže za 17 posto od prosječne plaće u Hrvatskoj a danas, kada u graditeljstvu ima puno posla, plaće su niže 22 posto od prosječne plaće u zemlji. Iz ovih podataka vidljiv je trend sve izraženijeg zaostajanja plaća za prosjekom države. Problem je to koji je, između ostalog, posljedica sve češćeg agencijskog rada u graditeljstvu, kao i prijave na minimalac, a isplate ostatka plaće "na ruke".

Zbog toga SGH kontinuirano upozorava na nadzor primjene granskog kolektivnog ugovora s proširenom primjenom, koji bi, prema novom Zakonu o minimalnoj plaći, trebao biti uveden, zajedno s kaznama za poslodavce koji krše odredbe kolektivnog ugovora o plaći.

U sklopu svoje široke kampanje informiranja radnika na terenu o Kolektivnom ugovoru za graditeljstvo, SGH redovito i kontinuirano učlanjuje radnike u sindikat. Među njima su nerijetko i strani radnici, unatoč jezičnoj barijeri koja je prisutna u slučaju radnika iz Nepala, s Filipina i drugih udaljenih zemalja, koja otežava informiranje o njihovim pravima i učlanjivanje u sindikat.

- SGH ne pristaje na uvoz stranih radnika samo zato što su spremni raditi za niže plaće, jer to tjera domaće radnike van Hrvatske i u druge djelatnosti. Mora se osigurati isplata plaća po kolektivnom ugovoru za sve graditelje, domaće i strane, kako bi zaštitili plaće domaćih radnika i sukladno načelu "jednaka plaća za jednak rad", poručuje Ferdebar.

Što je najveći problem na području radnoga vremena?

Neplaćeni prekovremeni rad
Nemogućnost utjecaja na radno vrijeme
Rad nedjeljom