SSSH

PočetnaVijestiGranski sindikatiTraži se ostavka ravnateljice Dječjeg vrtića "Remetinec"

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

Traži se ostavka ravnateljice Dječjeg vrtića "Remetinec"

Zagreb, 14. ožujka 2017. (jutarnji.hr) - Sindikat obrazovanja, medija i kulture (SOMK) zatražio je u ponedjeljak od ravnateljice zagrebačkog dječjeg vrtića Remetinec Merice Matijević da podnese ostavku, prozivajući je zbog zastrašivanja odgojitelja od kojih su neki, tvrdi sindikat, pod pritiskom na dnevnoj bazi sporazumno napustili službu.

Ispred vrtića su se u ponedjeljak predvečer okupili sindikalni povjerenici i zamjenici, sindikalni članovi te roditelji, dok se u vrtiću održavao skup radnika koji je po tvrdnjama sindikata sazvala ravnateljica, kako bi radnici dali izjavu da su sva sindikalna upozorenja o nepravilnostima neistinita.

Predsjednica SOMK-a Božica Žilić ocijenila je nedopustivim što je ravnateljica preko vikenda, a nakon što je sindikat upozorio javnost na njezinu 'strahovladu', nazivala radnike tražeći od njih da razmisle kakvu će izjavu danas dati na skupu radnika.

Žilić je ispričala da je zamjenica sindikalne povjerenice danas ispred svojih vrata našla hrpu izmeta, ustvrdivši kako se tu očito radi o zastrašivanju. Zapitala sa pritom što tek sindikalna povjerenica i ona kao predsjednica mogu doživjeti ispred svojih vrata - bombu, bušenje guma ili osobni napad.

Sindikalna čelnica stoga je pozvala državne institucije, DORH i policiju, da zaustave takve radnje.

- Ne želim živjeti u 21. stoljeću u strahu za svoj život i život svoje obitelji, ni u strahu s kolegicama za svoje radno mjesto ili za ono što mi se može dogoditi na ulasku u vrtić ili kućni prag - rekla je Žilić.

Tvrdi da se sa zastrašivanjem, prozivanjem radnika za sve i svašta te davanjem opomena za navodno skrivljeno ponašanje počelo unatrag godinu, otkad je sindikat osnovao podružnicu o tom vrtiću.

- Onoga časa kad bi ravnateljica poželjela da vas više nema, pozvala bi vas na razgovor u četiri oka i ponudila opciju sporazumnog raskida ugovora o radu ili otkaz skrivljenim ponašanjem - rekla je Žilić, navodeći da je radni odnos pod takvim pritiskom napustilo osmero ljudi.

No, dječja psihologinja Sanja Vdović dobila je otkaz zbog skrivljenog ponašanja nakon 22 godine službe, a razlozi su, tvrdi Žilić, smiješni, zbog čega sindikat traži da se povuče taj otkaz. Pritisak je, tvrdi sindikat, pojačan prema odgojiteljima, ali i drugi zaposlenici na dnevnoj bazi proživljavaju njezin mobing i uvrede tipa 'ja sam te stvorila, ja ću te maknuti, ne uklapaš se u moju viziju, neću biti mirna dok ne podijelim još pet otkaza'.

Sindikat tvrdi da vrtić Remetinec nije usamljeni slučaj u Zagrebu, ali zasad ne žele s time izlaziti uz javnost jer još, kako objašnjavaju, prikupljaju svjedočanstva.

Vidović kaže da je dobila otkaz zato jer je ravnateljica tako željela i mogla napraviti, a tvrdi da su razlozi neistiniti. Smatra da je stvaran povod otkaza taj što je tražila objašnjenja kako treba izvršiti zadaću zbog čega joj se čini da je ravnateljica imala dojam da nema dovoljno poštovanja. Tvrdi da nije imala pravo na obranu i da u tom slučaju nije konzultiran sindikat.

Ravnateljica je ranije putem medija odbacila sve optužbe na svoj račun, a u ponedjeljak navečer nije se javljala na telefon, a iz vrtića su objasnili da je razlog taj što skup radnika još traje.

 

 

Podržavate li ubrzano podizanje dobi za umirovljenje iznad 65 godina:

da
ne