SSSH

PočetnaVijestiGranski sindikatiTrgovci na prvoj liniji

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

Trgovci na prvoj liniji

Zagreb, 27. ožujka 2020. - Pregledajući portale, naišli smo na članak o radnicima zaposlenima u sektoru trgovine, objavljenom na portalu portalnovosti.com prije nekoliko dana. Kako autor piše o uvjetima rada u izvanrednoj situaciji, koja je i dalje aktualna, skrećemo pozornost na članak:

- Itekako ih je strah jer se ne žele zaraziti, ali zbog ogromnog obima posla taj osjećaj moraju zatomiti. U dugim redovima koji se stvaraju u trgovinama, radnice i radnici zaposleni u maloprodaji trgovačkih lanaca, posebno oni na blagajnama, i dalje su najugroženija kategorija građana kad je u pitanju rizik zaraze od koronavirusa. Premda višestruko veći priljev kupaca u trgovine znači i intenzivniji kontakt sa zaposlenicima, dio radnica i radnika nije zaštićen jer im njihove uprave, prema našim informacijama, još uvijek nisu osigurale zaštitne maske, rukavice i dezinficijense.

Izvanredno smo stoga nazvali i Zlaticu Štulić, predsjednicu Sindikata trgovine Hrvatske, koja nam je kazala da je Sindikat u učestalom kontaktu sa svojim povjerenicima i članovima te Hrvatskom udrugom poslodavaca, koju su alarmirali po pitanju iznimne potrebe zaštite radnika, posebno ondje gdje ona još nije izvršena. Maski, rukavica i dezinfekcijskih sredstava, kaže sindikalistica, u jednom trenutku na tržištu nije bilo dovoljno.

- Izuzetno je stresno ovih dana. Radi se jako puno, tako da ćemo se založiti da radnicima bude plaćen prekovremeni rad. O bonusima ćemo također razgovarati s poslodavcima, čim završi ovaj ciklus u kojem jesmo - kaže za Novosti Zlatica Štulić.

Upozoravajuća u ovoj pandemijskoj priči je činjenica da su riziku od zaraze, ako izuzmemo zdravstvene radnike, izloženiji oni s nižim novčanim prihodima, odnosno oni koji si ne mogu dozvoliti rad od kuće, navodi se, među ostalim, u članku.

Članak u cijelosti pročitajte na: 
Trgovci na prvoj liniji _portalnovosti.com

 

Što je najveći problem na području radnoga vremena?

Neplaćeni prekovremeni rad
Nemogućnost utjecaja na radno vrijeme
Rad nedjeljom