SSSH

PočetnaVijestiGranski sindikatiUmirovljeničke udruge traže hitnu sjednicu Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe zbog tragedije u Andraševcu

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

Umirovljeničke udruge traže hitnu sjednicu Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe zbog tragedije u Andraševcu

Zagreb, 13. siječnja 2020. - Sindikat umirovljenika Hrvatske (SUH) i Matica umirovljenika Hrvatske (MUH) traže hitno sazivanje javne sjednice Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe povodom tragičnog događaja u Andraševcu u Zagorju, gdje je u strašnoj nesreći u domu za starije i nemoćne osobe u požaru život izgubilo šest korisnika.

- Javnost je mogla svjedočiti nefunkcioniranju sustava i prebacivanju loptice odgovornosti te je zbog toga potrebna hitna javna sjednica na kojoj će se razmotriti nesuglasja u sustavu i preporučiti potrebne mjere. Na sjednici Nacionalnog vijeća treba, uz dodatne predstavnike ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, pozvati i Pučku pravobraniteljicu Loru Vidović, predstavnike Krapinsko-zagorske županije, predstavnike Ministarstva unutarnjih poslova i druge relevantne subjekte, navodi se u priopćenju za javnost ovih dviju umirovljeničkih udruga.

Vezane vijesti:

Ministrica je lani odbila strože kontrole domova. Gdje je ostavka zbog 6 mrtvih? _index.hr

- VESNA BEDEKOVIĆ, HDZ-ova ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, morala bi otići iz vlade Andreja Plenkovića nakon tragedije u Obiteljskom domu Zelena oaza u Andraševcu gdje je život izgubilo šest starijih osoba.

Kako smo istražili, ministrica je dva mjeseca nakon što je došla u Ministarstvo, koje je preuzela od Nade Murganić, odbila zahtjev da se uvedu strože kontrole, odnosno inspekcije domova zbog "osoba željnih brze zarade bez poštivanja ugovornih obaveza". Taj su zahtjev odaslali iz Sindikata umirovljenika u kolovozu prošle godine tijekom javne rasprave o izmjenama Zakona o socijalnoj skrbi. Ministarstvo, na čelu s Bedeković, ih je odbilo.

Jasna Petrović: “Požar nije zahvatio samo te nesretne ljude, nego i cijeli sustav socijalne skrbi” _mirovina.hr

- Kad gledate da imamo 450 obiteljskih domova, 1.500 udomitelja starijih osoba, 100 privatnih domova, 47 županijskih domova, onda je posve jasno da na takvu ogromnu brojku koja pokriva legalno prijavljenih oko 20 tisuća, a zapravo moguće i 25 tisuća štićenika tih domova ne možete nadzirati s 12 inspektora. Rezultati inspekcije to potvrđuju, oni imaju oko 180-190 izvršenih nadzora gdje je čak u 75% slučajeva uočena neka nepravilnost, kazala nam je Petrović.

 


 

Što je najveći problem na području radnoga vremena?

Neplaćeni prekovremeni rad
Nemogućnost utjecaja na radno vrijeme
Rad nedjeljom