SSSH

PočetnaVijestiGranski sindikatiUpozorenje SGH upravama društava vezano uz zaštitu zdravlja i života radnika

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

Upozorenje SGH upravama društava vezano uz zaštitu zdravlja i života radnika

Zagreb, 17. ožujka 2020. - Sindikat graditeljstva Hrvatske uputio je Upravama društava u graditeljskom sektoru upozorenje vezano uz zaštitu zdravlja i života radnika, te njihovih socijalnih i radnih prava u uvjetima aktualne epidemiološke situacije u RH izazvane COVID-19.

Upozorenje prenosimo u cijelosti:

U okviru temeljnih obveza i prava iz radnog odnosa poslodavac je dužan radniku osigurati uvjete za rad na siguran način i na način koji ne ugrožava zdravlje radnika u skladu s posebnim zakonom i drugim propisima. Poslodavac je također obvezan organizirati i provoditi zaštitu na radu (dalje u tekstu ZNR) vodeći računa o prevenciji rizika te je obavezan ZNR prilagoditi promijenjenim okolnostima. 

Vezano za aktualnu epidemiološku situaciju u RH izazvanu COVID – 19 apeliramo i upozoravamo vas, kao odgovorne osobe, da u cilju zaštite  života i zdravlja radnika, tijekom organiziranja i prilagođavanja procesa rada novonastaloj situaciji, maksimalno:

  • postupate sukladno svim mjerama i preporukama nadležnih tijela  i ustanova, a posebno da se pridržavate Uputa za poslodavce i radnike  vezano uz nCoV bolesti (COVID-19) koje objavljuje HRVATSKI ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO – SLUŽBA ZA MEDICINU RADA,
  • postupate sukladno važećem radnom i socijalnom zakonodavstvu i drugim propisima iz navedenog područja, uključujući i kolektivne ugovore glede određivanja plaća, naknada plaće i drugih prava i obveza koje su propisane ili ugovorene,
  • informirate i surađujete s radnicima i njihovim predstavnicima, sindikalnim povjerenicima, povjerenicima radnika za ZNR i radničkim vijećima.

Ukoliko mjerama ne možete radnicima osigurati siguran rad predlažemo da radi njihove sigurnosti, s njima, odnosno s njihovim predstavnicima dogovorite kratkoročne prekide rada uz naknadu plaće, korištenje godišnjeg odmora iz prošle godine i sl.  

 

Što je najveći problem na području radnoga vremena?

Neplaćeni prekovremeni rad
Nemogućnost utjecaja na radno vrijeme
Rad nedjeljom