SSSH

PočetnaVijestiGranski sindikatiVozači u u javnom linijskom prijevozu putnika autobusima traže uređenje tržišta, te bolje radne uvjete i veću plaću

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

Vozači u u javnom linijskom prijevozu putnika autobusima traže uređenje tržišta, te bolje radne uvjete i veću plaću

Zagreb, 9. kolovoza 2019. – Sindikat prometa i veza Hrvatske i Udruga sindikata vozača i prometnih radnika Hrvatske uputili su pismo predsjedniku Vlade RH Andreju Plenkoviću u kojemu najavljuju djelomičnu obustavu rada u javnom linijskom prijevozu putnika autobusima u cijeloj Hrvatskoj 23. kolovoza radi ostvarivanja prava na poštenu i dostojnu plaću, pravo na granski kolektivni ugovor, pravo na status vozača autobusa kao službene osobe… Kako navode, premijer i njegovi ministri oglušili su se na dva ranije upućena pisma s konkretnim zahtjevima. Povratnu informaciju nisu dobili.

Pismo u cijelosti pročitajte u nastavku:

Dana 19.07.2019. godine ova dva sindikata koja djeluju u 26 tvrtki sa 7 000 zaposlenika u javno linijskom prijevozu putnika autobusima od Vukovara, Varaždina, Umaga pa sve do Dubrovnika obratili su se Vama i Vašim ministrima, ministru mora, prometa i infrastrukture Olegu Butkoviću, ministru gospodarstva Damiru Horvatu, ministru financija Zdravku Mariću, ministrici obrazovanja Blaženki Divjak,  u dva pisma sa konkretnim zahtjevima. U prvom pismu za uređenje tržišta u javno linijskom prijevozu putnika autobusima, sukladno uredbi EU, Zakonu o prijevozu u cestovnom prometu i Pravilniku o obavljanju javno linijskog prijevoza putnika u cestovnom prometu ( koji je prošao e-savjetovanje ).  U drugom pismu u kojem tražimo izmjene Kaznenog zakona RH da vozači autobusa dobiju status službene osobe zbog stalnih prijetnji i fizičkih napada na njih.

SRAMOTA. Niti na jedno pismo nismo dobili nikakav povratni odgovor, ignorirali ste nas i naše članove te 7 000 zaposlenika koji svaki dan obavljaju uredno svoj posao. Zbog svega toga najavljujemo  djelomičnu obustavu rada 23. kolovoza 2019. na svim linijama prijevoza putnika, u gradskom, županijskom i međužupanijskom prijevozu u cijeloj RH. U slučaju da nas i tada ignorirate krećemo sa generalnim štrajkom početkom školske nastave dana 09. rujna 2019.

Vaše ignoriranje nas 7 000 radnika će dovesti do kolapsa cijeloga sustava prijevoza putnika, radnika, učenika osnovnih i srednjih škola te studenata. Na taj način Vi i Vaši ministri ste pokazali što mislite o hrvatskome radniku prije svega vozaču autobusa koji radi vrlo odgovoran posao, ponizili ste nas i naše zanimanje.

Vi i Vaši ministri niste odgovorili niti na jedno pitanje zašto je Hrvatska vlada ostavila na milost i nemilost Hrvatske javno linijske prijevoznike putnika autobusima neuređenom tržištu bez ikakve zaštite, a zaštitila HŽ Putnički prijevoz i Jadroliniju i sve domaće prijevoznike u linijskom pomorskom prijevozu putnika, sa koncesijama i milijunskim subvencijama.

Također gospodine Predsjedniče vlade RH zašto ste zaštitili kapetane brodova, mornare, strojovođe, konduktere u vlakovima, a DISKRIMIRALI vozače autobusa i automehaničare koji su i deficitarna zanimanja. Zašto šutite kod svakodnevnog premlaćivanja i fizičkog zlostavljanja  vozača autobusa ( svježi primjer od 07.08.2019. godine vozač „ Promet“ Split ).

Niste odgovorili ni zašto su države EU u okruženju uredile javno linijski prijevoz putnika autobusima sukladno uredbi EU i pozitivnim propisima.

Kako na nijedno od navedenih pitanja niste niti želite odgovoriti niti Vi niti Vaši ministri nama nije ništa drugo preostalo nego da 23. kolovoza 2019. najavljujemo djelomičnu obustavu rada na svim linijama u cijeloj RH. Naš rad se odvija na cesti i na cesti ćemo tražiti svoja prava.

Smatramo da jedino na takav način možemo doći do naših prava, pravo da ne budemo diskrimirani, pravo na poštenu i dostojnu plaću, pravo na granski kolektivni ugovor, pravo na status vozača autobusa kao službene osobe, pravo na jednakost, pravo da se ne iseljavamo iz RH.

Nadamo se da ćete ovaj puta ozbiljnije shvatiti naše zahtjeve, inače će te Vi biti odgovorni za štete koje će se počiniti.

Vezane vijesti:
Vozači autobusa prijete obustavom prometa _sssh.hr

Štrajk autobusnih javno linijskih prijevoznika na početku nove školske godine _poslovni.hr
 

Iz medija:
Vozači autobusa najavili djelomični štrajk i poručili Plenkoviću: 'Sramota' _vecernji.hr

Vozači autobusa prijete Vladi: ‘Ako nas gnorirate krećemo sa generalnim štrajkom’ _zagreb.info

Sindikati vozača autobusa najavili djelomičnu obustavu rada, stat će na cestama _n1info.com

Štrajk upozorenja vozači autobusa najavili za 23. kolovoza, a 9. rujna obustavljaju prijevoz _zagrebancija.com

VELIKI ŠTRAJK VOZAČA AUTOBUSA: 23. kolovoza obustavljaju svoj rad _dnevno.hr

Vozači autobusa najavili obustavu prijevoza: "Situacija je neizdrživa" _index.hr

 

Vozači autobusa i poslodavci protiv Vlade: Sredite tržište ili ćemo nestati! _faktograf.hr

 

 

Zašto ste potpisali za referendum #67jepreviše?

Zato što smatram da je to pitanje o kojem moramo imati pravo izjasniti se na referendumu.
Zato što mislim da rad do 67 nije moguć.
Zato što je penalizacija previsoka i nepravedna, posebno s obzirom da uglavnom nije izbor radnika.