SSSH

PočetnaVijestiGranski sindikatiZa turizam nužne potpore za očuvanje radnih mjesta do travnja 2021.

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

Za turizam nužne potpore za očuvanje radnih mjesta do travnja 2021.

Zagreb, 27. studenoga 2020. (slobodnadalmacija.hr/ SSSH/ HUP) - Socijalno vijeće za turizam održalo je online svoju 24. sjednicu na kojoj su raspravljene sljedeće teme: uređenje minimalnih dodataka kroz Zakon o minimalnoj plaći; stalni sezonac i predstojeće izmjene Zakona o radu, te nastavak potpora za očuvanje radnih mjesta u 2021.

Socijalni partneri u turizmu (predstavnici HUP-Udruge ugostiteljstva i turizma, te sindikata u turizmu STUH-a i SIKD-a) smatraju nužnim nastavak potpora za očuvanje radnih mjesta u turizmu od siječnja do travnja iduće godine, koje se trebaju definirati do sredine prosinca. Svoje su zahtjeve uputili i Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike (MROSP).

Predsjednik Vijeća Eduard Andrić, ujedno i predsjednik Sindikata turizma i usluga Hrvatske (STUH), naglasio je kako je nastavak potpora za očuvanje radnih mjesta nužan, te da pojedinosti treba definirati najkasnije do sredine prosinca.

U pismu ministru rada, među ostalim, navodi kako se do sada dokazalo koliko su Vladine mjere i potpore važne za ublažavanje posljedica koronakrize, te posebno za očuvanje radnih mjesta u turizmu.

Napomenuo je i da je Vlada pravodobnim uvođenjem mjera za očuvanje radnih mjesta tijekom ove godine gospodarstvu pružila pomoć za očuvanje radnih mjesta, ali i da to treba nastaviti, jer će se negativan utjecaj koronakrize na poslovanje nastaviti i u idućoj godini s različitim utjecajem na pojedine djelatnosti.

- Za turizam smo kroz svu dosadašnju komunikaciju isticali da je za očuvanje zaposlenosti i zadržavanje radnika i kako bi spremni dočekali iduću turističku godinu izrazito važna dugoročna primjena mjera i planiranje nastavka potpora za očuvanje radnih mjesta do proljeća.

Stoga Socijalno vijeće u turizmu i naše članice pozdravljaju najavu Vlade da će se mjere za očuvanje radnih mjesta nastaviti i u 2021. te da su za to planirana proračunska sredstva i predviđeni izvori financiranja iz EU fondova, naglašava Andrić.

S te strane, Vijeće i predlaže da se za očuvanje radnih mjesta u turizmu i iza Nove godine potpore nastave prema istim uvjetima kao do sada, i da se to definira najkasnije do sredine prosinca ove godine, kako bi se osigurala stabilnost radnih mjesta i zaposlenost na prijelazu u novu godinu,te mogle planirati financije/likvidnost poslovanja.

- Time bi se spriječilo otkazivanje ugovora i neće se u opasnost dovesti razmišljanja u smjeru otpuštanja koja bi dodatno mogla doći do izražaja zbog novih epidemioloških mjera i zatvaranja ugostiteljskih objekata, upozorio je Andrić, dodajući kako za turističku 2021. biti jako važan nastavak potpora za radna mjesta u turizmu i do 1. svibnja 2021. ako se situacija s pandemijom ne poboljša, odnosno turističi pormet ne pokrene u većem obimu.

 

 

Što je najveći problem na području radnoga vremena?

Neplaćeni prekovremeni rad
Nemogućnost utjecaja na radno vrijeme
Rad nedjeljom