SSSH

PočetnaVijestiGranski sindikatiZahvala SSZSSH članovima za sudjelovanjem u prosvjednim akcijama

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

Zahvala SSZSSH članovima za sudjelovanjem u prosvjednim akcijama

Zagreb, 17. rujna 2019. - Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske (SSZSSH) zahvalio je svim svojim članovima i svim zaposlenima u djelatnosti zdravstva koji su tijekom protekla dva tjedna sudjelovali u organiziranim prosvjednim akcijama „5 do 12" i svojim sudjelovanjem doprinijeli parafiranju Dodatka II KU.

- Iako su mirni prosvjedi organizirani u skladu sa zakonskim propisima i provedeni na zakonit način zahvaljujemo svima koji su unatoč zastrašivanju imali hrabrosti iskazati svoj stav i dati podršku sindikatima u pregovorima.

Nadamo se da ćemo novi dodatak KU koji smo parafirali ovaj puta i potpisati, jer će svi zaposleni i zdravstveni i nezdravstveni djelatnici u djelatnosti zdravstva i zdravstvenog osiguranja dobiti povećanje plaće s osnove uvjeta rada za tri posto, a zaposleni koji sudjeluju u dijagnostici i liječenju s osnove odgovornosti dodatnih četiri posto, počev od 1. rujna, a s isplatom plaće u listopadu.

Držimo zato neodgovornim i nekorektnim od predsjednice Sindikata KBC Zagreb dovoditi zaposlene u zabludu tvrdeći drugačije i iznositi neistine u medijima.

Točno je da smo u pregovorima tražili više, no nepobitna je činjenica da je za svakog zaposlenog ugovoreno povećanje dodataka na uvjete rada.

Stoga ni u kojem slučaju parafiranjem ovog dodatka KU nema govora o šteti koju bi sindikati ovim pregovorima nanijeli bilo kome u djelatnosti.

Osim ovog povećanja dodataka na uvjete rada od 1. rujna 2019. godine svim zaposlenima povećat će se i osnovica za izračun plaće za dva posto što je isto rezultat sindikalnih pregovora, a sada nam već predstoje novi pregovori za osnovicu i ostala materijalna prava za sve javne službe za sljedeću godinu, a nadamo se i izmjeni Uredbe o koeficijentima.

Za doći u poziciju i pregovarati nije preduvjet blatiti sindikate i pokazati zainteresiranost nego je prije svega potrebno biti reprezentativan sindikat, imati upornost i znanje da se u svakim pregovorima poboljša položaj zaposlenih. Stoga, unatoč kritikama, zahvaljujemo svojim članovima zbog kojih smo reprezentativni i zbog kojih smo ugovorili bolje uvjete rada za sve, navodi se u zahvali SSZSSH.

DODATAK II. KOLEKTIVNOM UGOVORU ZA DJELATNOST ZDRAVSTVA I ZDRAVSTVENOG OSIGURANJA

 

Što je najveći problem na području radnoga vremena?

Neplaćeni prekovremeni rad
Nemogućnost utjecaja na radno vrijeme
Rad nedjeljom