SSSH

PočetnaVijestiGranski sindikatiŽurna inicijativa SUH-a i MUH-a za privremeno uvođenje dostave mirovina poštom

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

Žurna inicijativa SUH-a i MUH-a za privremeno uvođenje dostave mirovina poštom

Zagreb, 31. ožujka 2020. – Sindikat umirovljenika Hrvatske i Matica umirovljenika Hrvatske uputili su Hrvatskome zavodu za mirovinsko osiguranje žurnu inicijativu za privremeno uvođenje dostave mirovina poštom temeljem telefonske prijave korisnika mirovine.

Naime, svakodnevno se telefonskim i elektronskim upitima Sindikatu umirovljenika Hrvatske i Matici umirovljenika Hrvatske obraćaju umirovljenici i rodbina umirovljenika, upozoravajući na problem dostave mirovina većini umirovljenika, osobito onima koji žive sami, isključivo putem banaka, jer izolacijom obaveznom za starije građane te obustavom javnog prijevoza, nemaju nikakve mogućnosti primanja svoje mirovine, osobito brojni korisnici iz zabiti, sela i manjih mjesta, periferije gdje nije dostupne banke i bankomati.

Na taj problem upozoravamo od 1. siječnja 2014. kada je ukinuta mogućnost dostave mirovine poštom svima koji su od tada umirovljeni, te ih sada prima samo osamdesetak tisuća! No, sada to više nije pitanje promjene zakona, već poduzimanja hitne mjere kojom će se umirovljenicima omogućiti da dobiju svoje mirovine i da si osiguraju golo preživljavanje, ali i da ne bi ne svojom krivnjom širili zdravstvenu ugrozu.

Uslijed epidemije koronavirusa i brojnih zaštitnih mjera propisanih za stanovništvo Hrvatske, posebno je ugrožena starija populacija, poglavito ljudi s mirovinama nižima od hrvatske linije siromaštva, kakvih je više od 50 posto. Nemogućnošću dostave mirovina poštom ugrozit će se dodatno najstariji stanovnici, koji će bukvalno početi umirati od gladi ne uvede li se gore spomenuta hitna mjera.

SUH i MUH predlažu uvođenje i javno objavljivanje posebnog telefonskog broja HZMO-a za prijavu korisnika koji traže primjenu mjere, te da se prigodom dostave mirovine uruči na potpis poseban obrazac/zahtjev, kao i prihvaćanje legitimiranja osobnom iskaznicom.

- Takvu je mjeru jednostavno donijeti, ali nije jednostavno prihvatiti nepoduzimanje potrebnih koraka za preživljavanje umirovljenika, zaključuju SUH i MUH.

 Foto: buz.hr

 

 

Što je najveći problem na području radnoga vremena?

Neplaćeni prekovremeni rad
Nemogućnost utjecaja na radno vrijeme
Rad nedjeljom