SSSH

PočetnaVijestiIzjaveRaste minimalna plaća u 2019. godini

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

Raste minimalna plaća u 2019. godini

Zagreb, 30. studenoga 2018. - Premijer Andrej Plenković najavio je na današnjoj sjednici Vlade RH povećanje neto minimalne plaće s 2.752 na 3.000 kuna, odnosno povećanje od 248 kuna ili devet posto u odnosu na 2018.

- Za 40.000 radnika koji su dosada primali minimalnih 2.752 kune, povećanje od 248 kuna sigurno puno znači. No, i sve ostale plaće moraju rasti, jer povećanje samo minimalne plaće neće zaustaviti egzodus radnika iz Hrvatske, komentirao je za N1 televiziju predsjednik SSSH Mladen Novosel, podsjećajući kako je SSSH tražio da udio minimalne plaće u prosječnoj u 2019. godini bude 46 posto, a u cilju postupnog podizanja na 50 posto.

- S ovim povećanjem minimalna plaća iznosi 44,1 posto prosječne plaće. S te strane možemo reći kako je to relativno dobro za radnike, no s druge strane, istodobno se poslodavcima omogućuje „kompenzacijska mjera“ - umanjenje mjesečne osnovice za obračun doprinosa na plaću za 50 posto minimalne plaće ili njezina razmjernog dijela, a primjenjuje se pri obračunu doprinosa za obvezno zdravstveno osiguranje. Poslodavci mogu za određenog radnika umanjiti osnovicu ako je u razdoblju od dvanaest mjeseci uzastopno prije početka umanjenja osnovice primao minimalnu plaću. Koja je posljedica te mjere? Pojavit će se novih 20.000 – 30.000 radnika koji će primati samo minimalnu plaću. Na žalost, mnogi poslodavci koji su blizu tom minimalnom iznosu smanjit će im do minimalne, pa do maksimalno neoporezivog iznosa isplaćivati im na ruke, još nešto u kuverti, i na kraju će ministar zdravstva reći kako nema dovoljno novca u zdravstvenom fondu, a ministar rada kako nema dovoljno novca u mirovinskom sustavu, zaključio je predsjednik SSSH.
 

Za RTL televiziju nastavno je podsjetio i na nužnost uspostave učinkovitog sustava nadzora primjene kolektivnih ugovora s proširenom primjenom, posebice u dijelu isplata plaća u ugovorenim iznosima, kao i mogućnost sankcioniranja poslodavaca koji ne obračunavaju i ne isplaćuju plaće propisane takvim kolektivnim ugovorima.

Naime, nadzor nad primjenom Zakona o minimalnoj plaći vrše središnja tijela državne uprave koja su po posebnim propisima ovlaštena na nadzor u vezi s radom i zapošljavanjem. U situaciji kada je kolektivni ugovor proširen, on poprima učinak zakona, ali njegova se primjena ne nadzire. To dovodi do situacije da se u praksi vrši isključivo nadzor primjene Zakona o minimalnoj plaći, neovisno o tome što je radniku plaća povoljnije ugovorena proširenim kolektivnim ugovorom.

 

 

Hoćete li potpisati za raspisivanje referenduma o promjenama uvjeta za umirovljenje?

DA
NE
RAZMIŠLJAM