SSSH

PočetnaVijestiIzjaveRoditeljski staž – po djetetu 2,04 posto više mirovine, uključeni i očevi

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

Roditeljski staž – po djetetu 2,04 posto više mirovine, uključeni i očevi

Zagreb, 28. studenoga 2018 (vecernji.hr/sssh) - Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić otkrio je kako će roditelji koji su koristili rodiljni dopust dobiti šest mjeseci dodatnog staža po djetetu u trenutku odlaska u mirovinu, a za svako dijete mirovina će im biti 2,04 posto viša.

Roditeljski staž počet će se pripisivati stažu provedenom u radnom odnosu ženama koje će otići u mirovinu nakon 1. siječnja 2019. godine, kada promijenjeni zakon stupi na snagu. Prema prijedlogu, majka koja je rodila dvoje djece i za njih koristila porodiljni dopust dobit će godinu dana staža, majka šestero djece može računati na tri godine, a desetero djece pet godina.

Za Večernji list temu je komentirala i izvršna tajnica SSSH Ana Milićević Pezelj koja kaže da sindikati pozdravljaju rješenje koje je u zadnji tren ugledalo svjetlo dana, ali skreću pozornost na to da je do njega došlo bez ikakve javne rasprave.

Sa svakim danom bolovanja, sa svakim porodiljnim dopustom ženama se smanjuje osnovica za izračun mirovine, zbog čega im prijeti siromaštvo u starosti. Predloženo kompenzira taj gubitak, ali, da smo imali prilike raspravljati, moglo se naći boljih rješenja. Ne znamo učinke, ne znamo kako će utjecati na mirovine – kaže Milićević Pezelj.

Tekst u cijelosti pročitajte na: Roditeljski staž – po djetetu 2,04 posto više mirovine, uključeni i očevi _vecernji.hr

 

Hoćete li potpisati za raspisivanje referenduma o promjenama uvjeta za umirovljenje?

DA
NE
RAZMIŠLJAM