SSSH

PočetnaVijestiKampanjeEuropa treba veće plaće - vrijeme je za NAŠ oporavak

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

Europa treba veće plaće - vrijeme je za NAŠ oporavak

Bruxelles, 14. veljače 2017. - Dvodnevnom konferencijom u Bruxellesu, Europska konfederacija sindikata (ETUC), čiji je član i SSSH, krenula je s kampanjom za povećanje plaća za sve europske radnike „Europa treba veće plaće – vrijeme je za NAŠ oporavak“.

Povećanje plaća radnicima u Europi je pitanje socijalne pravednosti. Razlike u bogatstvu i plaćama rastu. Pregovori socijalnih partnera na odgovarajućoj razini najbolji su alat za osiguranje dobrih plaća i uvjeta rada. U tom smislu nužno je jačanje socijalnog dijaloga na svim razinama kao i njegovo političko priznanje u svim državama članicama EU.

Radnici zaslužuju dobiti svoj pošteni „dio kolača“ profita – vrijeme je za NAŠ oporavak.

Kampanja „Europa treba veće plaće“ šira je, zajednička europska kampanja koja uključuje i strategiju za povećanje niske i minimalne plaće koja je nužna kako bi se postigao cilj općeg rasta plaća, potaknuo rast, smanjile razlike u plaćama i ukinulo siromaštvo. U tu svrhu je na sjednici Izvršnog odbora ETUC-a, održanoj u prosincu 2016., usvojena Rezolucija „ETUC-ova kampanja za veće plaće“, što proizlazi kao obveza iz dokumenta iz lipnja 2012. „Socijalni ugovor za Europu“ i zaključaka Kongresa u Parizu iz 2015.

ETUC je posvećen promicanju plaća i povećanja udjela plaća u Europi, te poticanju oporavka kupovne moći plaća, kroz snažniju zajedničku sindikalnu politiku plaća i jaču koordinaciju i podršku kolektivnom pregovaranju. U previše država zakonski regulirana minimalna (22 države članice EU imaju minimalnu plaću kroz zakone ili proširenjem odredbi KU koji se odnose na minimalnu plaću) plaća je preniska, slabo se provodi i nepravedno oporezuje.  

                                                                   Zašto pokretanje kampanje?

Govor glavnoj tajnika ETUC-a Luce Visentinija o pokretanju kampanje

Pridruži se i ti (on line) ETUC-ovoj kampanji!

Više informacija o kampanji pronađi na: www.payrise.eu

Predsjedništvo Vijeća SSSH jednoglasno je podržalo kampanju ETUC-a, a SSSH će svoje aktivnosti i zahtjeve za povećanje minimalne plaće u RH, kao i plaća općenito, temeljiti na načelima i zahtjevima ETUC-ove strategije.

2017. - godina većih plaća za sve _sssh.hr


Radnici privatnog i javnog sektora: Vrijeme je za NAŠ oporavak – Hrvatska treba veće plaće i kvalitetna radna mjesta

 

Što je najveći problem na području radnoga vremena?

Neplaćeni prekovremeni rad
Nemogućnost utjecaja na radno vrijeme
Rad nedjeljom